Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Els treballadors dels serveis municipals protesten a l’Ajuntament de Barcelona per un conveni millorat

|

- Publicitat -

Sindicats en representació dels treballadors públics de l’Ajuntament de Barcelona han protagonitzat una sorollosa protesta a la plaça Sant Jaume, aquest dijous, per reclamar millores laborals que quedin reflectides en el conveni col·lectiu. L’acció reivindica la negociació d’unes noves condicions per a Bombers de Barcelona, la Guàrdia Urbana i altres serveis no uniformats, des dels Serveis Socials fins a les biblioteques municipals.

Demanen reduccions en l’horari, més facilitats per al teletreball o les prejubilacions i uns salaris més dignes. Tanmateix, Maria Rosa Tomás, en nom de la plataforma comuna de CCOO i UGT com a sindicats majoritaris, denuncia que les converses estan sent “fàtues” i que l’Ajuntament no té una posició facilitadora.

Publicitat

La mobilització ha aplegat més d’un centenar de persones de diferents col·lectius sindicals i laborals. Hi ha hagut percussió, s’han fet petar traques i també s’han llançat ous contra la façana de l’Ajuntament. Finalment, els representants dels diferents sindicats presents a la protesta han entrat al consistori per reunir-se amb la regidora de Règim Intern, Montserrat Ballarín.

Darrerament s’havien produït fins a quatre reunions per parlar sobre el conveni, però la postura de l’Ajuntament no havia convençut els sindicats. Alguns, com CSIF, parlaven aquest migdia de “relacions trencades”. Altres sindicats units en una sola plataforma per “un conveni digne”, com són Comissions Obreres i UGT, assenyalen que fins ara l’administració “s’ha negat a parlar de coses sense saber quines són les propostes”, en paraules de Tomás.

Fonts municipals, per la seva part, apunten que l’Ajuntament de Barcelona “creu fermament en el diàleg amb els sindicats” i que per això ha creat una “taula de negociació per tal d’aconseguir el millor conveni possible per a la plantilla del consistori”. En aquest mateix sentit, des del govern municipal remarquen que esperen que “entre tots” s’aconsegueixin “unes condicions laborals satisfactòries per a tothom”.

Et pot interessar  TriasxBCN demanarà la reprovació del govern Collboni pel seu “aïllament” i “incapacitat” de trobar acords

El teletreball 3+2 i la fi dels acomiadaments d’interins

Segons detalla la portaveu de CCOO i UGT, entre els temes que més els preocupen hi ha el blindatge de l’increment retributiu o la necessitat de trobar una fórmula perquè la gent gran es pugui jubilar de manera anticipada. “Sabem que ens haurem de jubilar als 67 anys i hi ha molta gent jove que vol entrar a l’administració pública. Volem buscar una fórmula perquè la gent pugui sortir abans de la seva activitat i puguem incorporar plantilla nova”, detalla Maria Rosa Tomás, qui també és secretària general de la secció de Comissions Obreres a l’Ajuntament de Barcelona.

Pel que fa al teletreball, l’administració els hauria posat sobre la taula una proposta que regula que, dels cinc dies laborables de la setmana, quatre es treballaria presencialment i un, telemàticament. La intenció de la plataforma de CCOO i UGT és, en canvi, posar el teletreball per davant i que tres dies es pugui treballar en remot i dos dies de manera presencial. Això, però, només s’aplicaria als serveis que no requereixen presencialitat contínua. “És incoherent la posició de l’Ajuntament amb la promoció de la mobilitat sostenible. Som 16.000 persones movent-nos cada dia als centres de treball“, indica Tomás.

Fonts de la CGT reconeixen que hi ha una voluntat comuna de tots els sindicats d’aconseguir millores, però matisen que hi ha alguna variació pel que fa a les principals preocupacions de cada agrupació. En el seu cas, reivindiquen la necessitat d’acabar amb els acomiadaments dels treballadors interins. Alhora, el CSIF, amb més presència en el cos de la Guàrdia Urbana, resumeix alguna de les seves peticions amb la jornada laboral de 35 hores, l’augment del plus de perillositat o la reducció de l’horari nocturn.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut