Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

Un centenar de veïns protesten davant l’ajuntament de Camarles contra la possible implantació d’una planta de biogàs

|

- Publicitat -

ACN Camarles – Un centenar de veïns han protestat aquest migdia a les portes de l’ajuntament de Camarles (Baix Ebre) aquest dijous per oposar-se a la possible implantació d’una planta de biogàs al terme municipal. La concentració ha coincidit amb la sessió plenària municipal, on s’ha aprovat per unanimitat una moció que insta al govern local a encarregar una anàlisi exhaustiu sobre quines conseqüències tindria la instal·lació i fer-ne públics els resultats. Els manifestants, convocats per GEPEC-EdC i agrupacions veïnals, rebutgen ubicar la planta al pla del Bif i alerten que podria comportar males olors i contaminació atmosfèrica. L’alcalde Joan Curto ha remarcat que ara per ara, no tenen signat cap acord amb l’empresa Ence sobre el seu futur al municipi.

Els manifestants s’han concentrat just davant l’edifici consistorial de Camarles per expressar el seu rebuig frontal contra la possibilitat que l’empresa Ence promogui una planta de biogàs al terme municipal, concretament a la zona del pla del Bif. Segons una de les membres del col·lectiu veïnal, Caitlin Davenport, aquesta instal·lació comportaria un impacte ambiental negatiu arran de les olors, però també la contaminació atmosfèrica.

Publicitat

Alhora, s’ha mostrat escèptica davant l’ús exclusiu de sansa -el residu sòlid de l’oliva que s’obté després de l’extracció de l’oli- per a l’elaboració de biogàs. “A Catalunya no es produeixen tantes tones com ens imaginem que podrien ser necessàries per fer biogàs només amb sansa”, ha asseverat. La d’aquest dijous al migdia ha estat la primera de les accions del col·lectiu veïnal, que pròximament preveu constituir-se com a associació i no descarta noves mobilitzacions.

D’altra banda, des de l’entitat ecologista GEPEC-EdC, el membre Manolo Sánchez ha insistit en la proximitat del municipi amb la Reserva de la Biosfera i de l’impacte que podria tenir una planta d’aquestes característiques, que segons ha afirmat, “trinxarà el territori encara més”.

<strong>Moció aprovada per unanimitat amb esmena a l’argumentari</strong>

Mentre a l’exterior de l’edifici consistorial es feia una ‘performance’ per denunciar els efectes que podria tenir la planta, a l’interior s’ha celebrat la sessió plenària ordinària on s’ha aprovat per unanimitat la moció presentada pel grup municipal de Junts per Camarles. El document insta al govern local a encarregar una anàlisi exhaustiu sobre les conseqüències d’aquesta activitat industrial i fer-ne públics els resultats, a més d’organitzar una consulta a la ciutadania sobre aquesta qüestió. L’equip de govern ha donat suport a la moció, malgrat que ha fet esmenes a l’argumentari.

En una atenció als mitjans posterior al ple, l’alcalde Joan Curto ha reiterat que no tenen cap acord signat amb la companyia i que el projecte encara es troba en un moment “immadur”. Curto també s’ha mostrat disposat a organitzar la consulta ciutadana un cop s’obtinguin els resultats dels informes sobre la planta de biogàs i a compartir la informació de la qual disposin en un exercici de transparència envers l’oposició però també la població.

El batlle ha explicat que l’empresa propietària dels terrenys ha demanat una qualificació urbanística, un tràmit que és obligat donar per part de l’Ajuntament. En aquest cas concret, el terreny on es podria implantar aquesta instal·lació és una finca rústica no urbanitzable. Segons Curto, en una reunió amb l’empresa impulsora de la planta de biogàs els va assegurar que a tot l’estat espanyol no hi ha una planta com la que es podria instal·lar a Camarles. La previsió és que la companyia organitzi a principis de maig una reunió amb el consistori per una banda, i de l’altra, una assemblea amb la ciutadania per explicar les seves intencions.

Paral·lelament aquest dimecres es va anunciar una nova planta de biometà a Campredó, on es reaprofitaran i valoritzaran energèticament els residus de les granges i explotacions agrícoles de la zona. En aquest cas, l’empresa Genia Bioenergy és la promotora d’aquesta construcció que podria posar-se en marxa el 2027. Si acaba prosperant, se sumaria a la planta ja operativa de la Galera.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió