Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Els governs dels Països Catalans s’uneixen per treballar pel català

|

- Publicitat -

Catalunya, Balears i al País Valencià han coordinat aquest divendres estratègies per impulsar l’ús de la llengua catalana que comparteixen com la sensibilització lingüística en àmbits com la salut i la promoció del canvi d’hàbits lingüístics, a més del foment de la llengua en l’àmbit empresarial .

Així ho han abordat aquest divendres en una reunió que han mantingut a Barcelona la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de les Illes, Beatriu Defior, i els càrrecs homòlegs de la Generalitat catalana i valenciana, Ester Franquesa i Rubén Trenzano, respectivament.

Publicitat

Durant la trobada també s’ha tractat la presència de la llengua en l’oferta de pel·lícules i sèries de les noves plataformes audiovisuals i en la televisió, proposant una reciprocitat de les emissions entre les televisions públiques dels tres governs.

Així mateix, Catalunya ha convidat a impulsar conjuntament la ‘Ruta de la llengua’, promoguda inicialment per l’Associació Amics de les Homilies d’Organyà, que permet conèixer sobre el territori els principals referents històrics de la llengua compartida i visibilitzar la unitat.

D’altra banda, la Viquimarató, Nit Digital, una iniciativa que es porta a terme des de 2013 a Catalunya, conjuntament amb Amical Viquimèdia, s’estendrà en els tres territoris en la seva VII edició.

Els responsables de la Política Lingüística també han abordat la cooperació en matèria de promoció europea de la llengua i la seva participació en la Xarxa Europea per a la Promoció de la Diversitat Lingüística.

Finalment, han valorat l’informe del Comitè de Ministres del Consell d’Europa sobre l’aplicació a l’Estat de la Carta Europea de les llengües regionals i minoritàries.

Els directors generals han demanat a l’Estat l’aplicació de les recomanacions d’acció immediata. També s’ha abordat per primera vegada en aquestes reunions les accions desenvolupades per promoure la llengua de signes catalana.

Et pot interessar  Gairebé la meitat dels estands del Saló de l'Ensenyament atenien en castellà

Franquesa ha lliurat un exemplar de l’últim Informe de política lingüística, de la Memòria de Consorci per a la Normalització Lingüística i els ha presentat l’informe ‘Els usos lingüístics de la població de Catalunya’, a partir de l’Enquesta d’usos lingüístics a la població de 2018, i ‘els usos lingüístics als territoris de llengua catalana (2013-2015)’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut