Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El retorn de Puigdemont serà “molt abans del que la gent es pensa”, segons Boye

|

- Publicitat -

L’advocat Gonzalo Boye diu que el president Carles Puigdemont podrà tornar a Catalunya “molt abans del que la gent es pensa”. En una entrevista a l’ACN la vigília de la vista a Luxemburg sobre les prejudicials del jutge del Tribunal Supremo Pablo Llarena, el lletrat dels exiliats preveu que la causa judicial per la seva extradició “quedarà resolta en els pròxims mesos”, tot i que evita pronosticar que el líder de JxCat pugui tornar abans de finals d’any. Boye diu que afronten “tranquils” l’audiència judicial de dimarts davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que ha d’examinar les preguntes prejudicials del Supremo.

“Llarena no vol assumir que la causa contra els exiliats està plena d’errors”, critica l’advocat de Puigdemont. Segons ell, a Luxemburg s’està “jugant si les euroordres es regeixen pels drets fonamentals”.

Publicitat

Espanya intenta extradir el president Carles Puigdemont pel cas de l’1-O des de finals del 2017, quan va marxar a Bèlgica. Després d’un parell d’intents fallits, el Tribunal Supremo va reactivar les euroordres contra ell i els consellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig a la tardor del 2019, un cop ja hi havia sentència contra els seus companys de govern. També contra la secretària general d’ERC, Marta Rovira.

Dimarts a les nou del matí, la sala gran del TJUE, formada per quinze jutges i un advocat general, escoltarà les posicions de les parts i les interrogarà. A part de la defensa dels exiliats, de l’Estat espanyol, del belga i Vox com a acusació particular, Polònia i Romania també s’han personat al cas i defensaran la posició espanyola.

“La CE no està gaire còmoda perquè està navegant entre dues aigües, entre el dret de la Unió i satisfer els interessos de l’estat espanyol”, opina Boye, que anticipa una posició poc favorable i “incoherent” de l’executiu comunitari.

Et pot interessar  'Junts+ Puigdemont per Catalunya', el nom de la candidatura del president a l'exili pel 12-M

Examen dels drets fonamentals

El magistrat del TS va enviar al TJUE fins a set preguntes prejudicials on qüestiona que Bèlgica rebutgés l’extradició de Puig perquè veia un risc de vulneració dels drets fonamentals. En concret, del dret a un judici just i a la presumpció d’innocència.

L’advocat de Puigdemont defensa que hi ha “jurisprudència” europea que permet als tribunals examinar si, en el cas d’una euroordre, es podrien vulnerar els drets fonamentals encara que no hi hagi “deficiències sistèmiques” de l’estat de dret. Així, Boye creu que el TJUE donarà via lliure a Bèlgica per denegar l’euroordre per risc de vulneració de drets. “Llarena no s’ha estudiat la jurisprudència”, diu.

Competència del Supremo

“El TJUE no es pronunciarà sobre la competència del Supremo”, afirma l’advocat de Puigdemont. Llarena vol saber fins a quin punt Bèlgica pot rebatre la seva competència. Els magistrats belgues recriminen als jutges del TS que es declarin competents per jutjar els implicats en el cas de l’1-O sense una base jurídica “explícita”. “Sense un text legal explícit a aquest efecte, el Tribunal Supremo no es pot considerar com l’òrgan judicial establert per la llei”, afirma la sentència belga, insinuant que els magistrats espanyols no interpreten bé les seves pròpies lleis.

Pròxims passos

A partir de la resposta del TJUE a les prejudicials, Llarena haurà de decidir si manté, retira o modifica les euroordres contra els exiliats. “Si vol fer una quarta euroordre, haurà de demanar un altre suplicatori”, avisa Boye, que de totes maneres creu que la situació judicial dels seus clients es resoldrà “en els pròxims mesos”. “A Llarena no li agrada la resposta del TJUE”, opina.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut