Dissabte, 13 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

El Gobierno del diàleg també és el del catàleg d’armes: 2.413 milions en vendes al primer semestre de 2019

Els tres primers mesos del 2019 l’executiu de Pedro Sánchez va col·locar un autèntic arsenal

Redacció 02/03/2020
Pla americà del president espanyol, Pedro Sánchez, assegut en una butaca el 7 de febrer de 2020 (Horitzontal)

El Gobierno de la taula de diàleg també és el de la taula del catàleg, concretament, un extens i ampli catàleg d’armes i arsenal militar.

L’executiu de Pedro Sánchez va vendre armes per valor de 2.413 milions d’euros i això només durant el primer semestre. Una xifra molt important si tenim en compte que durant tot el 2018 la quantitat total final va ser de 3.720,4 milions segons els informes d’exportació de material de defensa, altre material i doble ús emès el passat divendres pel Ministeri d’Indústria al Congrés dels Diputats.

Des de l’entrada del PSOE s’havia produït una opacitat informativa sobre les estadístiques del comerç d’armes que s’ha prolongat durant un any.

La Llei 53/2007 sobre el “control del comerç exterior de material de defensa i de doble ús” insta el Govern a publicar cada semestre aquests documents sobre explotació d’armament segons explica Publico.es.

Aquest any, les dades oficials subministrades per l’Executiu posen de manifest que la venda d’armes va baixar un 14,4% el 2018 fins a arribar als 3.720,4 milions d’euros durant els cinc mesos a La Moncloa de Mariano Rajoy i els set que va estar al front Pedro Sánchez.

Proporcionalment, la xifra es va disparar el 2019, el primer any natural complet de Pedro Sánchez com a president del Gobierno.

A qui es venen les armes?

En un comunicat el Gobierno assegura que “Espanya compta amb un dels sistemes de control de comerç de material de defensa més robustos, i té el deure d’assegurar que les seves exportacions no fomenten la violació dels drets humans, no aviven els conflictes armats ni contribueixen de forma significativa a la pobresa”.

Tot i això, segons el mateix informe els països de UE i l’OTAN només el 55,8% de destinataris de les armes en el primer semestre de 2019. Dins de la categoria de material de defensa, es destaca el sector d'”aeronaus”.