Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

El defensor del Poble demana que es concedeixi el certificat covid amb una prova serològica o d’antígens

Fernández Marugán reclama que es tingui en compte la diversitat de casos existent per concedir el certificat covid i demana que els vacunats amb una dosi que ja han passat la malaltia també puguin obtenir-lo

Avatar
Agències 11/08/2021
Francisco Fernández Marugán, el Defensor del Pueblo

El Defensor del Poble, Francisco Fernández Marugán, ha demanat al Ministeri de Sanitat que faciliti l’obtenció del passaport covid a persones que hagin estat diagnosticades amb test d’antígens o serològic en comptes de amb un PCR. En un comunicat d’aquest dimecres, el Defensor del Poble ha explicat que ha rebut “un nombre elevat de queixes sobre incidències vinculades al certificat covid digital de la UE que emeten les autoritats espanyoles”. Les queixes plantegen dues situacions problemàtiques. D’una banda, el fet que només es pugui acreditar que s’ha passat la malaltia amb una PCR i, de l’altra, que no s’indiqui clarament que vacunats amb una dosi que ja han passat la malaltia tenen la pauta completa.

Diversos viatgers que han passat la malaltia han denunciat en els últims dies a les xarxes socials que se’ls ha exigit una prova negativa per viatjar pel fet que el certificat digital posa que només han rebut una dosi.

Fernández Marugán demana “que el certificat expressi clarament que el portador ha rebut un cicle complet de vacunació en els casos en què s’ha passat la malaltia i només s’ha rebut una dosi i en els casos de pauta mixta d’Astrazeneca i Pfizer”.

En relació amb les persones que no poden acreditar haver passat la malaltia perquè no se’ls va fer PCR, el Defensor del Poble demana que es promogui en el si de la UE que es pugui demostrar “amb qualsevol dels mitjans diagnòstics vàlids i acceptats per la comunitat científica”.

Mentrestant, demana al Ministeri de Sanitat que coordini amb les autonomies la realització de PCR a tots els positius diagnosticats amb test d’antígens perquè puguin incorporar la informació necessària al certificat covid.

“L’impediment per obtenir el passaport covid en aquests casos pot portar a un tracte desigual per a l’exercici del dret a la lliure circulació de persones afectades per aquestes situacions” quan l’objectiu del certificat “és precisament facilitar els desplaçaments”, diu Fernández Marugán.

Certificat per fer altres activitats

El Defensor del Poble avisa que la intenció de les autonomies és d’utilitzar el certificat com a condició per accedir a diverses activitats -com la restauració o l’oci nocturn- i que això “pot intensificar els problemes descrits per aquestes persones”. Fernández Marugán recomana coordinació amb les comunitats per garantir la “proporcionalitat i mínima afectació als drets fonamentals”.

Malgrat això es posa en dubte si el test d’antígens és un mecanisme preventiu suficient, ja que en els protocols COVID-19 per accedir als festivals de música multitudinaris podrien haver estat els causants que en el mateix període hi hagués hagut fins a 842 infectats més.

La decisió sobre amb quines proves es concedeix el passaport covid, ha generat debat, ja que comporta aspectes de seguretat i prevenció de la COVID-19, però també afecta en l’economia.