Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

El coronavirus no aconsegueix que ERC i JxCat aturin les picabaralles

ERC retreu a JxCat que presenti un proposta pròpia de reforma del Reglament i reclama excloure “interessos partidistes”

Redacció
Redacció 06/04/2020
El president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, i el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, somrient en la roda de premsa conjunta/ Guillem Roset

ERC ha retret a JxCat que hagin presentat una proposta pròpia de reforma del Reglament del Parlament per permetre plens telemàtics. Els republicans han assegurat que ells ja havien fet arribar “una primera proposta” a JxCat, PSC, comuns i CUP els darrers dies i han subratllat que “s’havia rebut amb bons ulls fins que en una reunió aquest dilluns JxCat ha anunciat que presentaria una proposta pròpia”. “ERC no vol en cap cas que s’aprofiti l’excepcionalitat per a prioritzar interessos partidistes”, ha remarcat la formació. Els republicans han demanat als serveis jurídics de la cambra que convoquin la ponència conjunta per reformar el reglament i “blindar el Parlament en casos d’excepcionalitat”.

La formació creu que cal “adaptar digitalment” les institucions per donar resposta a ciutadans i a l’activitat parlamentària. Demanen anar “més enllà” de les mesures ja preses fins ara, com la celebració de cinc Meses telemàtiques, tres Juntes de Portaveus, una compareixença del Govern i es compareixences dels consellers en comissió.

ERC assegura que fan així “un pas endavant” per modificar amb la resta de grups el reglament per “blindar” la participació política a distància en casos d’excepcionalitat col·lectiva. Recorden que s’emmarcarien en aquesta classificació les “casuístiques objectives” com terratrèmols, inundacions, crisis sanitàries, accidents de gran magnitud, episodis de contaminació greus, paralització dels serveis públics essencials o conflictes, entre altres.

Esborrany de la proposta

Segons un esborrany de la proposta, dos grups parlamentaris, una cinquena part dels diputats o el president del Parlament podrien demanar a la Mesa que s’activés el funcionament d’emergència. Tant la decisió d’adoptar el funcionament extraordinari com de restablir l’original les hauria de ratificar el ple.

A més, la proposta exposa que es puguin fer plens en format reduït amb vot delegat o que es facin sessions telemàtiques amb tots els diputats, que exercirien el seu vot personalment. També les comissions es podrien fer en format reduït o de manera telemàtica.