Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

El canvi de nom de l’aeroport pel Gobierno amaga una vacil·lada encara més greu

El Gobierno espanyol va aprofitar la seva visita a la colònia el passat 21 de desembre per anunciar el canvi de nom de l’aeroport del Prat, que passarà a dir-se […]

Gerard Sesé 24/12/2018
Aeroport del Prat, Barcelona

El Gobierno espanyol va aprofitar la seva visita a la colònia el passat 21 de desembre per anunciar el canvi de nom de l’aeroport del Prat, que passarà a dir-se Josep Tarradellas. Una decisió que no ha agradat a ningú a Catalunya i que no deixa de ser una imposició no consensuada. La mateixa direcció de l’aeroport ha qualificat de simbòlic el canvi de nom de l’aeroport i creu que la gent el seguirà anomenant com fins ara. Des del Govern s’ha qualificat de “mesures estètiques” els anuncis del Consell de Ministres de Barcelona i l’ANC ho va titllar, directament, com “una broma de mal gust” del govern espanyol.

Però la Plataforma per la Llenguia acaba de destapar una vacil·lada encara més gran del Gobierno: no només el canvi de nom no és consensuat a Catalunya i és un gest que demostra aquí no decidim res, sinó que a més, la nomenclatura oficial de l’aeroport seguirà sent en castellà.

La pàgina oficial del La Moncloa que publica l’acord ho deixa ben clar: “el Consejo de Ministros ha tomado conocimiento de sendos informes sobre el cambio de nombre de los aeropuertos de Barcelona-El Prat y Lanzarote, que pasarán a denominarse “Aeropuerto Josep Tarradellas Barcelona-El Prat” y “Aeropuerto de Cesar Manrique-Lanzarote”.

La Plataforma per la Llengua lamenta que la nova denominació de l’aeroport del Prat conservi encara el criteri lingüístic de l’època franquista, com ja va denunciar el 2011 quan el Boletín Oficial del Estado recollia la nova denominació de l’aeroport per incloure-hi el topònim del municipi on se situa l’equipament, El Prat de Llobregat, però íntegrament en castellà: “Aeropuerto de Barcelona-El Prat”.

No es canvia, per tant, la llei franquista del 1965, “l’Orden de 1 de septiembre por la que se determinan la denominación oficial de los aeropuertos españoles”, establia com a úniques formes oficials per als noms dels aeroports del domini lingüístic català les castellanitzades. D’aquesta manera, l’aeroport més gran de Catalunya es dirà “Aeropuerto Josep Tarradellas Barcelona-El Prat”.

https://twitter.com/llenguacat/status/1077166820833005569