Dimarts, 4 d'octubre de 2022 - Edició 1531
La República

El 60% dels catalans aposten per una via pactada i un 11% per la independència unilateral

La CUP, l’únic partit on més de la meitat de l’electorat defensa la independència unilateral

Agències 07/04/2022
Pla general picat d'un grup d'estelades que voleien entre els assistents a la manifestació independentista de la Diada de l'11 de Setembre de 2021

El 60% dels catalans és partidari de la via pactada per resoldre el conflicte. Una xifra que inclou el 30% que vol la independència i el 30% que vol la unitat d’Espanya. Així ho indica l’últim Baròmetre d’Opinió Pública del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). En canvi, l’11% dels enquestats és partidari de la independència unilateral i un 9% és partidari de la unitat d’Espanya i que no hi hagi negociació. Pel que fa al suport a la independència, és manté en primera posició els del ‘no’ amb un 48% i el 44% s’hi manifesta a favor. Segons el director del CEO, Jordi Muñoz, hi ha un “estancament i estabilitat” d’aquestes posicions des de l’estiu del 2019. L’enquesta s’ha fet a 2.000 persones entre l’1 i el 28 de març.

El director del CEO, Jordi Muñoz, ha recalcat que els resultats del Baròmetre d’Opinió Pública no són comparables amb l’enquesta Òmnibus que va publicar el CEO al març. Aleshores l’independentisme continuava com la forma d’organització preferida pels catalans després d’una dècada, però registrava el suport més baix des del febrer de 2012 (33%). Muñoz ha explicat que són dues enquestes amb metodologies diferents, de manera que no es poden comparar resultats.

Un 81% de les persones enquestades està molt d’acord o d’acord en que els catalans tenen dret a decidir el seu futur com a país en un referèndum. De fet, entre els contraris a la independència, el suport al referèndum arriba al 63%, mentre que el 85% dels que no tenen una posició definida sobre la independència també donen suport a un referèndum.

Un 97% de l’electorat de Junts i la CUP és favorable a la independència. En canvi, a ERC el percentatge baixa fins al 85%. El director del CEO, Jordi Muñoz, ha explicat que els republicans són un partit més heterogeni.

La CUP, l’únic partit on més de la meitat de l’electorat defensa la independència unilateral

Per simpatia de partit, l’electorat de la CUP és l’únic que defensa majoritàriament –en un 55%- la independència unilateral. En canvi, a Junts un 57% de l’electorat és partidari d’una via pactada per resoldre el conflicte. A ERC, el percentatge de l’electorat partidari de resoldre la independència en una via pactada s’enfila fins al 70%.

Els comuns són els que presenten més fragmentació entre els seus votants. Malgrat que el 66% és partidari de la via pactada, un 32% defensa la independència i un 34% la unitat d’Espanya.

L’horitzó de la relació Catalunya – Espanya

Un 92% de les persones enquestades veu la independència poc o gens probable en els tres anys vinents. Així mateix, el manteniment de la situació actual és l’escenari percebut com a més probable per un 71% dels enquestats.

De cara als pròxims 10 anys, la percepció de la probabilitat de canvis creix. Un 45% dels enquestats opinen que Catalunya pot guanyar autogovern, un 17% veu la independència com a segura, molt o bastant probable i un 19% veu probable la pèrdua d’autogovern.