Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Cuixart rebutja que el Suprem revisi la sentència per l’1-O i seguirà al TEDH: “No reconeix, ni repara la vulneració dels drets fonamentals”

|

- Publicitat -

La defensa de Jordi Cuixart ha confirmat de forma oficial al Tribunal Suprem que l’expresident d’Òmnium Cultural rebutja que es revisi la sentència del judici per l’1-O, en considerar que això “no reconeix, ni repara, ni estableix garanties de no repetició de la vulneració de drets fonamentals” per part de l’Estat espanyol cap a Cuixart. L’equip de Cuixart recorda en un escrit presentat a la sala segona del Suprem que el procediment ha suposat una “vulneració molt greu” dels drets fonamentals de reunió, llibertat d’expressió i llibertat ideològica en defensa del dret a l’autodeterminació, patida per Cuixart durant la presó provisional i la posterior condemna. Per això, seguiran el procés al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

L’escrit, al qual ha tingut accés l’ACN, insisteix que totes les actuacions jutjades es troben emparades en l’exercici legítim dels drets civils i polítics de Cuixart, fent ús en alguns moments del marc que proporciona la desobediència civil, i en cap cas encaixaven en la definició del delicte de sedició. “Que es declari que aquests fets constitueixen un exercici d’un dret fonamental més enllà del debat estricte de la legalitat penal és una necessitat democràtica present i futura en un context on el mateix Cuixart insisteix que ‘ho tornarem a fer’”, diu l’escrit presentat per Òmnium.

Publicitat

Segons el president d’Òmnium, Xavier Antich,“l’arrel del problema és que l’Estat espanyol continua obcecat i es nega a reconèixer que vulnera els drets més fonamentals per perseguir la dissidència política en nom de la sacrosanta unitat d’Espanya”. “Continuarem exercint la desobediència civil; al Tribunal Suprem només ens hi adrecem per dir que defensar l’autodeterminació no és cap delicte i fer-li saber que no pararem fins a aconseguir una condemna de l’Estat espanyol al Tribunal Europeu de Drets Humans i el reconeixement, reparació i garanties de no repetició de tots i cadascun dels drets vulnerats”, ha sentenciat Antich.

Et pot interessar  SCC entra a fer campanya i demana al Suprem que investigui Puigdemont per blanqueig de diners

Tal com deixa clar el president de l’entitat, Cuixart prefereix mantenir la demanda davant el TEDH per tal que aquest tribunal reconegui i condemni la vulneració de drets comesa per l’estat espanyol. L’escrit, a més a més, també recorda que totes les al·legacions van ser ignorades de forma reiterada durant el judici al Suprem, tribunal al qual van “retreure falta de jurisdicció i imparcialitat”, i és aquest mateix tribunal qui haurà de resoldre ara la revisió de la condemna, “perpetuant les vulneracions invocades”.

L’entitat clou el comunicat reiterant el missatge que defensen des del 2019: “Per coherència, per convicció jurídica i per convicció en la defensa dels drets humans, estem convençuts que, si no se soluciona aquesta llarga llista de greus vulneracions i es condemna Jordi Cuixart, el present procediment no finalitzarà a Madrid sinó en una sala de justícia internacional amb la condemna d’Espanya per vulneració de drets humans”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut