Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Cuevillas considera que Dalmases va cometre una “infracció lleu” i proposa una “amonestació pública”

|

- Publicitat -

El president de la Comissió de l’Estatut dels Diputats (CED) i diputat de Junts, Jaume Alonso Cuevillas, proposa tancar el cas Dalmases amb una “amonestació pública” —descartant així una multa econòmica— per haver incomplert el codi de conducta del Parlament.

A l’esborrany de l’informe per estudiar la polèmica del també diputat de Junts, Francesc de Dalmases, Cuevillas considera que va cometre una “infracció lleu” per l’esbroncada que va fer a la subdirectora del ‘FAQs’ de TV3, al juliol.

Publicitat

Els grups parlamentaris poden presentar ara esmenes a l’informe, que es debatrà i votarà durant la reunió de la CED d’aquest divendres a les 10:30 hores. El document final, que Cuevillas i els grups volen que s’acordi per consens, s’elevarà a la Mesa.

“Tenint en compte que es tractaria d’una infracció lleu i que s’ha produït una acceptació dels fets per l’expedientat, que ha manifestat les seves disculpes, s’estima que correspondria imposar una sanció d’amonestació pública”, argumenta Cuevillas al seu esborrany d’informe.

Codi de conducta

Pel que fa als casos lleus, les sancions poden ser una “amonestació pública” o bé una multa econòmica, que pot anar dels 600 als 12.000 euros. El codi de conducta estableix que la col·laboració amb els mitjans de comunicació s’ha d’orientar “a favor del dret a la informació i del dret dels ciutadans a poder tenir una opinió informada”. I també que els diputats “han de mantenir una conducta en tot moment respectuosa amb els altres diputats i amb els ciutadans”.

Si la Mesa considera que la infracció és molt greu, pot proposar al ple que acordi la suspensió temporal del diputat mentre no resolgui la situació d’incompliment. De moment, Dalmases ha declinat comparèixer davant dels grups parlamentaris, justificant que està de baixa mèdica.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut