Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

‘Close’ s’imposa a ‘Alcarràs’ i guanya el Premi del Públic LUX 2023 del Parlament Europeu

Simón celebra que persones d'arreu de món descobreixin l'existència de la llengua catalana veient 'Estiu 1993' i 'Alcarràs': "L'art ens dona a conèixer al món"

|

- Publicitat -

Close‘ ha guanyat el Premi del Públic LUX 2023 del Parlament Europeu. El film del cineasta belga Lukas Dhont s’ha imposat als altres quatre nominats, entre els quals hi havia ‘Alcarràs‘, de Carla Simón. El film guardonat l’ha anunciat la vicepresidenta del Parlament Europeu Evelyn Regner en una cerimònia que s’ha celebrat a Brussel·les. Els altres tres finalistes eren ‘Triangulo de la Tristeza’ de Ruben Östlund, ‘Burning Days’ d’Emin Alper i ‘Will-o’-the-Wisp’ de João Pedro Rodrigues i ‘Close’ de Lukas Dhont. En el seu discurs, Dhont ha lamentat el boicot a la seva pel·lícula a Bulgària per part de grups contra el col·lectiu LGTBI.

En la cerimònia, la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha reivindicat que les cinc pel·lícules nominades “comparteixen valors de llibertat”, així com contra la injustícia, la desigualtat i la corrupció, entre d’altres. “Celebrem el missatge d’esperança que tenen aquestes pel·lícules”, ha afirmat Metsola.

Publicitat

El guanyador del Premi del Públic LUX l’escullen al 50% entre els membres del Parlament Europeu i el vot del públic del continent. Uns 45.000 ciutadans han votat per elegir el guanyador. Aquest guardó vol impulsar el cinema europeu i premia les pel·lícules que reflecteixen la diversitat cultural a Europa i aborden reptes actuals relacionats amb la democràcia, la dignitat humana, la igualtat, la inclusió, la tolerància, la justícia i la solidaritat.

Simón reivindica l’exportació de la cultura amb el cinema

Malgrat no guanyar el premi, Simón ha celebrat que ‘Alcarràs’ hagi estat entre les cinc pel·lícules nominades. “És una celebració del cinema europeu i em sento molt honrada de formar-ne part. Són uns premis molt bonics”, ha apuntat en declaracions a l’ACN. La cineasta ha apuntat que la pel·lícula aborda un “tema molt rellevant avui en dia” com són els petits agricultors i ha defensat que va ser a la Berlinale, on va guanyar l’Os d’Or, que van veure que el film tenia un “potencial universal”. “Hi ha certes dinàmiques familiars amb les quals la gent se sent identificada”, ha remarcat.

A més, la directora d’Alcarràs ha destacat que el fet que els actors no siguin professionals és una de les característiques que més agrada de la pel·lícula, així com que es filmi “fent veure que les coses passen per casualitat davant la càmera”. També ha apuntat que gent d’arreu també se sent identificada amb els problemes de petits agricultors que mostra la pel·lícula.

Finalment, la cineasta ha reivindicat que amb el cinema s’exporta la cultura catalana. “Hi ha molta gent que ha descobert que hi ha una llengua que es diu català quan ha vist ‘Estiu 1993’ i ‘Alcarràs'”. “Políticament, no se li dona la rellevància que té. Donar suport a l’art té repercussions molt importants. L’art ens dona a conèixer al món”, ha defensat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut