Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Catalunya plora la mort de Joan B. Culla

"Pensador lliure, mestre, referent intel·lectual i moral del catalanisme, culte, rigorós" són algunes de les paraules que personalitats de la política, la cultura i el món acadèmic han dedicat a Culla

|

- Publicitat -

La mort de Joan B. Culla, historiador, professor, escriptor i col·laborador dels mitjans de comunicació ha commocionat Catalunya. Culla, que ha deixat enrere un extens llegat en forma de llibres, articles i lliçons vitals sobre la història i la política del país, ha mort aquest dimecres als 71 anys, a causa d’un càncer que patia des de feia temps.

El món polític, acadèmic, periodístic i cultural ha fet un darrer homenatge a Culla a través de les xarxes socials, on l’han qualificat de “pensador lliure, un mestre, una veu lúcida, un referent intel·lectual i moral del catalanisme, un home de país, culte, rigorós” i un llarg etcètera. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha manifestat que “Catalunya perd un historiador de referència i un intel·lectual compromès amb el país i la seva llibertat. De discurs clar, contundent si calia, amant dels debats intensos i amb fidelitat absoluta a Catalunya”.

Publicitat

L’expresident de la Generalitat Quim Torra, ha expressat el seu dolor davant la mort de Culla afirmant que Catalunya perd “un referent com a historiador i un pensador lliure. Gràcies per tanta feina feta”.

Des de Junts, el secretari general de la formació, Jordi Turull, ha dit sobre Culla que era “una gran persona”, i que la seva mort suposa “una gran pèrdua amb molts sentits pel nostre país”. “Les seves reflexions escrites o en converses compartides mai et deixaven indiferent. Se’l trobarà a faltar molt. Molt” ha conclòs.

La presidenta del Parlament, Anna Erra, ha lamentat que “perdem un gran actiu de país, historiador, divulgador, articulista i lliurepensador de referència”, assegurant que “trobarem a faltar la seva mirada crítica, raonada i afinada, que sempre buscàvem per interpretar l’actualitat”.

Entitats independentistes com Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana, així com els seus respectius presidents, Xavier Antich i Dolors Feliu, també han destacat el compromís de Culla amb la llibertat del país.

Altres persones que també han volgut dedicar unes paraules a Joan B. Culla són, per exemple, el president d’ERC, Oriol Junqueras, l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias, els consellers Joan Ignasi Elena i Roger Torrent. També l’han lamentat la líder d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, o el líder del PSC, Salvador Illa 


La mort de Culla ha estat lamentada també per personalitats del món cultural i acadèmic, així com per persones anònimes que o bé van tenir Culla com a professor, o van poder apropar-se a ell a través dels llibres i articles publicats.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut