Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Catalunya, País Valencià i Balears reclamen a l’estat igualtat també en inversions a les llengües oficials

|

- Publicitat -

Els responsables de Política Lingüística dels governs valencià, català i balear, Rubén Trenzano, Francesc Xavier Vila i Beatriu Defior, han reclamat al govern estatal inversions igualitàries en totes les llengües oficials. Els tres representants reaccionen així al que ha transcendit del Projecte estatal de recuperació ‘Nova economia de la llengua’ (PERTE) del Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital. Un programa que augura una inversió de 1.100 milions d’euros centrats “quasi exclusivament” en el desenvolupament tecnològic i l’ensenyament del castellà a l’estranger. El 2,7 % del total es reserva per a la resta de llengües oficials, segons indiquen els responsables de Política Lingüística dels tres territoris de parla catalana.

Els tres consideren que aquesta distribució pressupostària “no respon a la diversitat lingüística” de l’Estat i no tracta els parlants de totes les llengües “de manera igualitària”. Tampoc “respecta” que les competències en llengües que no són el castellà corresponen “de manera exclusiva” als governs autonòmics.

Publicitat

És per això que demanen un “redisseny” del PERTE que tingui en compte que el 40% de la població de l’Estat “viu en territoris amb una llengua pròpia i oficial diferent del castellà”.

Trenzano, Vila i Defior s’han reunit a València aquest dimarts en el marc de la Declaració de Palma, signada el 2017 per enfortir lligams i coordinar accions conjuntes dins dels tres territoris.

En el marc de la reunió, els tres responsables de Política lingüística han adquirit el compromís de compartir i coordinar serveis i materials en les actuacions d’acollida lingüística dels ciutadans ucraïnesos que reben els tres territoris.

Et pot interessar  Una empresa que moderava Facebook, condemnada per discriminar segons la llengua els moderadors de continguts
Publicitat

Opinió

Minut a Minut