Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Bargalló considera “legítimes i justes” les reivindicacions del professorat però reitera que “no hi ha recursos”

|

- Publicitat -

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha considerat “legítimes i justes” les reivindicacions que el professorat li ha transmès aquesta tarda en el marc d’una reunió del Departament amb el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), però ha reiterat que ara com ara “no hi ha recursos” per atendre-les. Les reivindicacions de caire laboral -sobre les quals hi ha una vaga convocada pel professorat el 16 de maig- han estat part d’una trobada en què també hi havia representació de les ampes i de l’alumnat. Aquests dos col·lectius han posat sobre la taula necessitats de l’escola inclusiva i la qüestió de les taxes universitàries. Professors, alumnes i famílies demanaven que s’aprovés per decret llei un increment del pressupost d’Educació de 240 milions d’euros per afrontar aquestes “reivindicacions bàsiques”.

Bargalló ha recordat que en els darrers quatre anys s’han contractat prop de 8.000 professors per a l’escola pública i que aquest any, “tot i la pròrroga pressupostària”, el capítol de despesa de professorat ha crescut un 12% via decret llei.

Publicitat

Precisament, des de MUCE demanava un segon decret llei per a l’ampliació dels 240 milions, però Bargalló ha estat taxatiu en aquest sentit: “No hi ha recursos”. Segons Bargalló, en aquest moment el fons de contingència de la Generalitat no disposa d’aquests diners, i ha advertit que és possible que Educació hagi d’utilitzar aquest fons si al final del termini de matriculació fa falta més professorat.

Això no treu que Bargalló hagi admès que el professorat “té raó” a l’hora de reclamar la reversió de l’hora lectiva extra que encara fa a conseqüència dels ajustos que el Govern va fer anys enrere per afrontar la crisi, però ha afegit que és una reversió que no es podrà fer fins que se sàpiga quant professorat caldrà per al curs vinent i de quin pressupost es disposa.

Més enllà d’això, el conseller sí s’ha compromès a treballar alguns dels aspectes de l’escola inclusiva per poder-los aplicar a partir del setembre. Hi podrien entrar aspectes com les infermeres a l’escola o el pla de professorat per a l’escola inclusiva.

Reunió decebedora

De la seva banda, des de MUCE qualifiquen la reunió de “decebedora” i subratllen que els 240 milions que reclamen han de satisfer “les reivindicacions bàsiques de la comunitat educativa”, des de l’horari lectiu a la rebaixa de les taxes universitàries, passant per les mesures “urgents i necessàries” per a l’escola inclusiva, el finançament de les escoles bressol, la gratuïtat dels cicles formatius de grau superior o la reducció de ràtios.

Per això lamenten que la resposta del Govern hagi estat “nul·la”, i que l’executiu no hagi pres “cap compromís” al·legant motius pressupostaris, quan “hi ha mecanismes tècnics” i “excedent econòmic” per fer front a les seves peticions. MUCE anuncia que donarà suport “a totes les mobilitzacions convocades”, incloses la vaga d’estudiants d’aquest dijous i la de professorat del 16 de maig.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut