Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

Aragonès assegura que no hi haurà retallades per la crisi del coronavirus

El vicepresident del Govern considera que fa falta un sector públic “més actiu que mai” però una Catalunya autonòmica no té les eines suficients perquè això sigui així

Redacció 26/04/2020
Primer pla del vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, al ple del Parlament del 4 de març de 2020 (Horitzontal)

Amb el greu dèficit fiscal que pateix Catalunya en vers Espanya, amb les necessitats i urgències econòmiques que tindrà l’Estat espanyol després de la pandèmia, i amb una prima de risc elevadíssima que no li permetrà endeutar-se, amb el deute públic gegantí que haurà de fer front la Moncloa… l’horitzó que es visualitza no seria el més optimista. A més, és difícil pensar que Catalunya, sent una autonomia i, per tant, sense capacitat d’endeutar-se sense el vistiplau de l’Estat (que segur que collarà les CCAA per a reduir la despesa), pugui afrontar la crisi econòmica que s’inicia sense plantejar-se una retallada en alguna partida pública.

Tot i això, amb unes eleccions catalanes a la vista (i qui sap si espanyoles), el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha descartat retallades per afrontar la crisi del coronavirus. “No tindrien sentit, les retallades serien absolutament contraproduents”, ha afirmat Aragonès en una entrevista aquest diumenge al diari ‘La Vanguardia’. “Ens fa falta un sector públic més actiu que mai. En cap cas es pot afrontar aquesta crisi pensant en la reducció de la despesa pública, ben al contrari, fa falta més despesa pública i més inversió”, ha continuat el també conseller d’Economia, que ha quantificat en “més de 2.000 MEUR” la despesa extra a Salut per la pandèmia de covid-19. En paral·lel, Aragonès ha celebrat l’aprovació dels primers pressupostos de la Generalitat en tres anys: “Eren absolutament necessaris”.