Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Actors i músics alcen la veu contra el Gobierno

|

- Publicitat -

El sindicat estatal d’actors considera “inadmissible” que el Ministeri no plantegi encara mesures de suport al sector

El principal sindicat professional d’actors d’àmbit estatal, la Unión de Actores y Actrices, considera “inadmissible” que el Ministeri de Cultura “segueixi aplaçant” les mesures de suport pel sector cultural gairebé un mes després de l’esclat de la crisi del coronavirus. En un dur comunicat, censuren la compareixença que el ministre José Manuel Rodríguez Uribes va realitzar dimecres per anunciar que no hi hauria –encara- “paquet de mesures” específiques. La intervenció del ministre arriba “tard”, diuen, i el sector se sent “abandonat” i “ultratjat” per l’Estat. El sindicat reitera que la cultura no necessita mesures “a posteriori” sinó “ja”, i afirma que “un ministre que no entén com funciona el sector no mereix ser un Ministre de Cultura”.

Publicitat

“Seguir ajornant l’actuació de l’executiu és inadmissible i demostra el poc interès per la Cultura”, argumenta el sindicat d’actors. Per aquest, la Cultura necessita mesures de suport “amb urgència”, entre altres coses, perquè “més de 700.000 persones, entre les quals els actors i les actrius, no podran accedir a les prestacions de desocupació”.

La Unión de Actores y Actrices lamenta el contingut de la compareixença pública del ministre, el dimecres, i la considear “una mostar més que la cultura al nostre país no es pren amb la seriositat que es mereix”. “El govern –espanyol- abandona el sector, que representa un 3% del PIB, a la seva sort en declarar que no prendrà mesures específiques pels seus professionals”, reiteren.

A més, des del sindicat consideren que la compareixença arriba “tard”, ja que el sector va fer arribar fa dues setmanes les propostes de mesures que ell mateix havia reclamat al món cultural. “El sector se sent abandonat i ultratjat pe rl’Estat, que no contempla la seva principal característica per prendre mesures: la intermitència”, insisteixen.

Finalment, el comunicat recorda al ministre que “altres països” ja han pres mesures específiques per la cultura, i posen l’exemple de França. “Ens estan portant directes a la deriva”, conclou el secretari general del sindicat, Iñaki Guevara.

L’Acadèmia de la Música demana la dimissió del ministre de Cultura per menystenir l’impacte del coronavirus al sector

L’Acadèmia Catalana de la Música ha reclamat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el cessament “immediat” del ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, després que hagi fet unes declaracions “menystenint” l’afectació al sector de la crisi del coronavirus. L’Acadèmia recorda que fins ara s’han suspès 30.000 actes i es comptabilitzen pèrdues per valor de 130 milions d’euros entre el març i el maig. I lamenta que mentre a Itàlia, França o Alemanya s’han posat en marxa “mesures específiques de suport” al teixit cultural dels seus països, “el màxim responsable de la cultura de l’Estat diu que ara no toca impulsar mesures específiques i abandona a la seva sort les empreses i els treballadors de la música i la cultura”.

L’entitat assegura que aquestes empreses “avui dia no poden accedir a cap de les mesures d’ajuda transversals” per la “manca de regulacions laborals adients” i el fet que l’Estatut de l’Artista no s’hagi desenvolupat.

Amb les seves declaracions el ministre “demostra el desconeixement més absolut” de la realitat “majoritàriament precària i desestructurada” del sector cultural i artístic al conjunt de l’estat i una “manca de respecte intolerable” pels seus professionals.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut