Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Barcelona signa el decret per declarar la ciutat zona de mercat d’habitatge tensionat

El tràmit és el "requisit previ" per poder aplicar de "forma immediata" la nova llei estatal d'habitatge, segons exposa Collboni

|

- Publicitat -

L’Ajuntament de Barcelona ha signat aquest dijous el decret per declarar la ciutat zona de mercat d’habitatge tensionat. Així ho ha anunciat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha afirmat que el tràmit és el “requisit previ” per poder aplicar de “forma immediata” la nova llei estatal d’habitatge. Amb aquest pas, el consistori dona conformitat a la tramitació iniciada per la Generalitat, que és l’administració competent, per definir les àrees de mercat tensionat a Catalunya i que ara es troba en fase d’al·legacions. Per Collboni, garantir l’accés a l’habitatge és una “urgència social de primer ordre” i, segons ha defensat, el nou consistori “posarà l’accelerador per crear més oferta i contribuir a abaixar els preus”.

La nova llei d’habitatge estatal preveu quatre requisits per tal que un territori o un municipi pugui ser declarada zona de mercat tens, amb la condició que almenys se’n compleixi un. En el cas de Barcelona, Collboni ha insistit que se’n compleixen tres. En concret, a la ciutat, el percentatge de la renda de les llars dedicat al pagament del lloguer i de la hipoteca, a més dels subministraments, supera el 30% en tots dos casos, i alhora l’increment de preus del lloguer els darrers cinc anys és superior en 3 punts percentuals a l’evolució de l’IPC.

Publicitat

Segons dades de l’INE i l’Incasòl, assenyalades aquest dijous per Collboni, la ciutadania de Barcelona dedica un 36% de la renda a pagar el lloguer, mentre que la quantitat destinada al pagament de la hipoteca escala fins al 43%.

L’aplicació definitiva de la nova llei d’habitatge, tanmateix, depèn en última instància del govern espanyol. Com a primer pas, la setmana passada el Govern va iniciar els tràmits per ampliar de 60 a 140 els municipis amb zones tensionades pel preu de l’habitatge on els propietaris hauran de limitar les pujades al preu del lloguer. Aquest tràmit es troba en fase d’al·legacions, un període que durarà vint dies. Posteriorment, serà la Generalitat l’encarregada de fer arribar al govern espanyol el llistat definitiu de municipis on preveu aplicar la nova llei per tal que l’executiu doni el vistiplau final.

Et pot interessar  El Govern envia el requeriment a l’Estat per reclamar que el topall del lloguer inclogui l’índex català

En la roda de premsa d’aquest dijous, Collboni ha insistit que l’habitatge serà un eix central en les polítiques que engegarà el nou govern de la ciutat, i ha afirmat que el consistori mobilitzarà “tots els recursos disponibles” per generar més oferta, ja que, segons ha defensat, posar més pisos al mercat serà la manera de “contribuir” a frenar la pujada de preus. “Oferta, oferta, i oferta, pública, privada i pública privada”, ha recalcat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut