Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Mundó, Borràs i Vila ja poden tornar a ocupar càrrecs públics

El TS dona per complerta la condemna d’1 any i 8 mesos d’inhabilitació especial que se’ls va imposar per delicte de desobediència

Agències 11/06/2021
Els exconsellers del Govern Meritxell Borràs, Santi Vila i Carles Mundó, durant el judici del procés.

La sala del Tribunal Suprem que va jutjar el cas del procés ha notificat aquest divendres les interlocutòries en les quals declara extingida la responsabilitat criminal dels exconsellers catalans Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, i va donar per complerta aquest dimecres 9 de juny la condemna d’1 any i 8 mesos d’inhabilitació especial que se’ls va imposar per delicte de desobediència. Això vol dir que aquests tres exmandataris catalans es poden tornar a presentar a unes eleccions o ocupar càrrecs públics. Pel que fa als dos primers, Mundó i Borràs, ja existeix una sentencia del Tribunal Constitucional que rebutja els seus recursos d’empara que estima que durant aquest procediment judicial no es van veure vulnerats els seus drets fonamentals.

En relació amb Mundó, Borràs i Vila, els únics no condemnats a penes de presó per participar en el procés, el Suprem ja va dictar el desembre del 2019 les respectives interlocutòries de liquidació de condemna, que assenyalaven el 9 de juny d’aquest any com la data d’extinció de responsabilitats penals. En el cas de Vila en aquell moment també se li va rebaixar la multa que la sentència imposava inicialment de 60.000 euros als 48.400, mentre que en el dels altres dos exalts càrrecs la multa es va quedar en 35.600 euros. Per calcular la condemna definitiva se’ls van restar els dies que van passar en presó preventiva i també es van compensar altres mesures cautelars que van patir com la retirada del passaport i les compareixences periòdiques davant l’autoritat judicial que van haver de complir.