Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

Múltiples reaccions davant els “acords” de la taula de diàleg

Els comuns i els socialistes queden “orgullosos” i “satisfets” del desenvolupament de la taula de diàleg, mentre que Ciudadanos ha carregat contra els acords previs sense vergonya: “són indignants i populistes”

Redacció 27/07/2022

La tercera taula de diàleg entre governs que s’ha celebrat aquest dimecres al matí a Madrid ha causat furor i les formacions polítiques no han tardat a reaccionar. Els comuns i els socialistes “orgullosos” i “satisfets” del desenvolupament de la taula de diàleg, mentre que Ciudadanos hi ha carregat sense vergonya: “els acords són indignants i populistes”.

La primera a pronunciar-se ha estat la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach qui ha assegurat que els acords assolits aquest dimecres a la taula de diàleg “són grans notícies per al país”. “Catalunya necessitava avançar i avui la via del diàleg es demostra com la més útil per aconseguir-ho. El Govern i l’executiu espanyol han pactat en una reunió a Madrid “posar fi a la judicialització de la política”, fer reformes “dins l’ordenament vigent”, protegir el català a l’escola i impulsar-lo al Senat i al Parlament Europeu.

Els socialistes, com no podia ser d’una altra manera, han celebrat aquesta trobada. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha celebrat el resultat de la taula de diàleg celebrada aquest dimecres a Madrid. “Quan es treballa amb tenacitat i discreció, s’obtenen acords”, ha assenyalat. La taula de diàleg ha pactat “posar fi a la judicialització de la política” i fer reformes “dins l’ordenament vigent”, a més de protegir el català a l’escola i impulsar-lo al Senat i l’Eurocambra. El líder socialista ha dit que la política “és l’eina per resoldre els conflictes polítics sempre dins de l’ordenament jurídic”. Sobre l’acord pel català, ha afegit que és “molt rellevant perquè reconeix la pluralitat de llengües que hi ha Espanya” i “s’aconsegueix un compromís d’impulsar el català com a llengua d’ús al Parlament Europeu”.

Per la seva banda, la formació taronja també es pronuncia. El president de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha qualificat d'”al·lucinant, indignant” i de “populisme antijudicial” el pacte de la taula de diàleg per “desjudicialitzar” la política i pel català a l’escola. “La manera de desjudicialitzar-ho és que la Generalitat compleixi amb la llei. Això és infal·lible”, ha dit. Pel que fa a la continuïtat de Laura Borràs com a presidenta del Parlament, Carrizosa qualifica “d’inaudit” que s’estigui debatent si s’aplica o no un article “taxatiu” del reglament que estableix que quan s’obri judici oral per un cas de suposada corrupció, el diputat serà suspès.