Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Multa ridícula per a l’home que va desitjar que violessin Puigdemont a la presó

|

- Publicitat -

El jutjat d’Instrucció número 29 de Barcelona ha condemnat amb una multa de vint euros diaris durant dos mesos, fins a un total de 1.200 euros, l’empresari de la construcció de Badalona que va difondre un vídeo el març del 2018 en què, muntat a cavall, s’adreçava a Carles Puigdemont per insultar-lo i desitjar-li que la Guàrdia Civil l’empresonés i que un cop tancat el violés “algun moro fill de puta d’aquests que vostè defensa”. A parer del magistrat, els fets declarats provats -no només el vídeo sinó diverses publicacions vexatòries a xarxes socials en contra de Puigdemont i del moviment independentista- són constitutius d’un “delicte lleu d’amenaces” del qual n’és autor el denunciat. L’home va admetre els fets al judici oral.

L’advocat de Carles Puigdemont, el també diputat de Junts per Catalunya Jaume Alonso-Cuevillas, ha difós la sentència a través de les xarxes socials i l’ha qualificat com a “molt lleu per la gravetat dels fets”, tot recordant que és “la primera condemna després de 32 mesos i nombroses denúncies”. L’advocat s’ha preguntat si “hauria estat igual de tova la sentència” si “les injúries i amenaces” no fossi contra Puigdemont “sinó contra qualsevol polític defensor de la unitat d’Espanya”.

Publicitat

Alonso-Cuevillas també ha considerat “molt preocupant” el posicionament de la fiscalia “banalitzant” els fets i demanant l’absolució. “És la justícia igual per a tots?”, s’ha preguntat el lletrat.

En el cas de la fiscalia, la sentència recull que durant el judici va posar en entredit les “expressions intimidatòries” del posteriorment condemnat perquè calia contextualitzar-les en el “conflicte polític d’aquelles dates”, i perquè “sense negar-ne la naturalesa vexatòria, no assoleixen un mínim exigible d’antijuridicitat penal com a amenaces, per l’entitat insuficient”.

Et pot interessar  Puigdemont obre una pàgina web on demana el suport de la ciutadania a la seva candidatura del 12-M

La fiscalia considerava, així, que hi havia “dubtes de serietat en el perill” que poguessin representar per a Puigdemont aquestes publicacions. En aquest sentit, en una de les fotografies difoses el condemnat empunyava una arma. El fiscal va afirmar durant el judici que no es podia saber si era “real o simulada”.

El jutge, en canvi, considera algunes de les imatges “inquietants” i opina que creen un context “intimidatori” que tenia la “voluntat” de causar “desassossec” i “acovardir”. Per això determina que “creen el risc necessari per apreciar que concorre el delicte d’amenaces”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut