Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

Montilla defensa millorar l’autogovern i reformar l’organització territorial de l’Estat espanyol

L’expresident diu que l’Onze de Setembre ha de ser “inclusiu” per als catalans “siguin quines siguin les seves opinions”

Redacció 08/09/2022
Pla mitjà de l'expresident de la Generalitat José Montilla a la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament el 6 de juliol de 2020 (Horitzontal)

L’expresident de la Generalitat José Montilla ha publicat el seu manifest per la Diada, on aposta per millorar l’autogovern català “qualitativament” i una reforma de l’organització territorial d’Estat espanyol. Així mateix, creu que l’Onze de Setembre ha de ser una “festa inclusiva” per a tots els catalans “siguin quines siguin les seves opinions i les seves afinitats polítiques”.

A l’escrit, aprofita per celebrar la “millora” en la relació entre Catalunya i Espanya, per bé que admet que queda “molt camí per córrer”. “Es tracta de trobar el camí per assolir un nivell d’autogovern que resulti confortable per a tots, un camí que hauria d’obrir les portes a les reformes necessàries en l’organització territorial d’Espanya amb una visió respectuosa de la seva pluralitat”, diu Montilla.

L’expresident defensa la negociació entre els governs català i espanyol com a eina per “posar en marxa un diàleg de llarga volada”. Tot i això, assenyala el context “complicat”, i subratlla la “divisió” dins l’independentisme i la “incapacitat” de la dreta espanyola per “entendre la naturalesa dels problemes” de Catalunya. Per tot plegat, Montilla demana un diàleg entre totes les forces polítiques catalanes.

“Aliança” amb Espanya i Europa davant la guerra

Igualment, aborda el tema de la crisi econòmica i energètica derivada de la guerra d’Ucraïna, un fet que considera un “repte” que no pot ser “aliè” a Catalunya. “Tenim al davant un horitzó de dificultats econòmiques més dures del que havíem previst fa un any; necessitem més concertació i aliances i menys confrontació política i institucional”, remarca. En la mateixa línia, subratlla que cal treballar “en aliança” amb l’executiu espanyol i amb les institucions europees.