Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

Més detalls de l’entramat espanyol amb Pegasus: Anticorrupció tenia proves de la compra il·legal a Israel

L’operació secreta dels sistemes d’espionatge la van fer el Director Adjunt Operatiu del CNP i el seu cap de gabinet, segons Público

Agències 26/04/2022
El fiscal en cap d'Anticorrupció, Alejandro Luzón

La Fiscalia Anticorrupció va rebre el 2018 un escrit, acompanyat de proves indiciàries documentals, sobre l’operació secreta de compra il·legal dels sistemes d’espionatge telefònic israelians Pegasus, segons explica aquest dimarts ‘Público’. El diari contextualitza que Anticorrupció va rebre els escrits pocs mesos després de la detenció de l’excomissari de la Policia José Manuel Villarejo, el 3 de novembre de 2017. De fet, l’operació de compra dels sistemes d’espionatge de Pegasus la van fer l’aleshores Director Adjunt Operatiu de la Policia, Eugenio Pino, i el seu cap de gabinet, José Ángel Fuentes Gago, tal com detalla ‘Público’, que ha tingut accés a la documentació.

El diari ja va avançar el 8 de novembre de 2017 que Pino i Gago van trametre il·legalment l’adquisició amb fons reservats de Sprinter i InterApp, perquè “les agències d’intel·ligència i policials interceptessin i gravessin trucades de veu i missatges de text”. Aquell sistema d’alta tecnologia és el que es coneix mundialment amb el nom de Pegasus, i és el que Villarejo va utilitzar per espiar polítics sobiranistes en l’anomenada ‘Operació Catalunya’.