Dimarts, 9 d'agost de 2022 - Edició 1475
La República

Més de 400 diputats de l’Eurocambra i parlaments estatals reclamen a la UE alliberar les patents de les vacunes

Demanen “augmentar i accelerar la disponibilitat” de vaccins per fer-los més accessibles

Agències 27/04/2021
Pla de detall del moment en què s'administra una vacuna contra la covid-19 al braç d'una veïna de la Seu d'Urgell dins el nou espai de vacunació massiva habilitat a la pista polivalent. Imatge del 13 d'abril de 2021 (Horitzontal).

Més de 400 eurodiputats i parlamentaris europeus reclamen a la Unió Europea que doni suport a l’alliberament de les vacunes contra la covid-19. En una declaració conjunta, els representats de l’Eurocambra i dels parlaments estatals insten la Comissió Europea i els 27 a “reconsiderar urgentment” la seva posició per “evitar els monopolis generats per la propietat intel·lectual” i “augmentar i accelerar la disponibilitat, accessibilitat i assequibilitat de les vacunes, proves i tractaments contra la covid-19 a nivell mundial”. En el text, els eurodiputats i parlamentaris subratllen que “hi ha grans quantitats de diners públics darrere de la innovació en les tecnologies” dels vaccins.

L’alliberament de les patents de les vacunes contra la covid-19 s’està debatent a l’Organització Mundial del Comerç després que Sud-àfrica i l’Índia ho proposessin com a mesura per incrementar l’accessibilitat als vaccins arreu del món. L’Organització Mundial de la Salut dona suport a la iniciativa, com també ho fan la majoria dels països amb baixos ingressos, però la Unió Europea i altres països rics estan en contra de la iniciativa.

Entre els signants de la declaració hi ha l’eurodiputat dels comuns Ernest Urtasun, els d’ERC Jordi Solé i Diana Riba, de Podem María Eugenia Rodríguez Palop i d’Izquerda Unida Sira Rego. També hi ha eurodiputats socialistes com la francesa Sylvie Guillaume, el colíder dels Verds Philippe Lamberts i de l’Esquerra Unitària Manon Aubry.

Pel que fa als diputats a l’Estat, hi ha el representant dels comuns Gerardo Pisarello i d’ERC Marta Rosique, entre d’altres.