Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Més de 4.000 detinguts a Rússia en les manifestacions per la llibertat de Navalni

|

- Publicitat -

Un total de 4.370 persones han estat detingudes durant les manifestacions per exigir l’alliberament de l’opositor rus Aleksei Navalni que hi ha hagut aquest diumenge a les principals ciutats russes, segons el recompte de l’organització civil OVD. Navalni va ser arrestat fa dues setmanes després de tornar d’Alemanya, on va passar cinc mesos convalescent després de patir un enverinament. La ciutat on s’han produït més arrests és Moscou, on OVD comptabilitza 1.357 detencions, seguida de Sant Petersburg, on han estat arrestades 950 persones; Krasnoiarsk, amb 194; Nijni Nóvgorod, amb 160; Tver, amb 124; Vladivostok, amb 122 detinguts; Novossibirsk, amb 103 detencions. Hi havia manifestacions convocades a més d’un centenar de ciutats, segons l’equip de Navalni. Entre els detinguts hi ha una seixantena de periodistes.

La defensora del Poble de Moscou, Tatiana Potiaeva, ha confirmat ara com ara 120 arrests i ha destacat que tothom té dret a expressar lliurement la seva opinió, tot i que “tot el que està fora de la llei és contraproduent”. A Moscou, la Policia antiavalots ha tancat el centre de la capital amb tanques per evitar la principal concentració de suport a Navalni. Tota la zona del Kremlin està vedada i hi ha set estacions de metro tancades, segons ha informat el Departament de Transport de Moscou al seu canal de Telegram. L’objectiu era arribar a la seu del Servei Federal de Seguretat rus, a qui Navalni va acusar d’orquestrar el seu intent d’assassinat el passat mes d’agost amb l’agent nerviós Novitxok.

Publicitat

L’acció policial ha portat els organitzadors a assenyalar als simpatitzants nous punts de trobada. En aquest sentit, centenars de persones s’han concentrat a l’estació de Krasnye Vorota, on els efectius de la Policia han dissolt la protesta. Abans de la intervenció policial els manifestants han corejat consignes com “Rússia sense (el president Vladímir) Putin”, “Llibertat per als presos polítics” o “Rússia serà lliure” entre sons de clàxon dels automobilistes que expressaven així el seu suport.

Igualment hi ha hagut concentracions a l’Anell d’Or i a l’avinguda Acadèmic Sajarov, punt habitual de les concentracions de l’oposició i que porta el nom d’Andrei Sajarov, activista a favor dels drets civils i Nobel de la Pau durant l’època soviètica. Entre els detinguts a Moscou hi ha Yulia Navalnaya, dona de l’opositor Navalni, que ha estat arrestada poc després de publicar una foto a Instagran en un carrer de la capital. Fa una setmana Navalnaya va ser detinguda en una altra protesta a favor del seu marit.

El departament d’Interior de Moscou ha informat d’uns 2.000 manifestants. “Un acte públic no autoritzat ha tingut lloc a la ciutat de Moscou, en què, tocades les 14.30 hores, han participat unes 2.000 persones, inclosos representants de mitjans de comunicació”, explica, segons recull l’agència de notícies oficial, Sputnik.

Et pot interessar  Rebutgen ajornar un judici contra manifestants per la sentència de l'1-O a l'espera de l'amnistia

Segons les autoritats moscovites, uns 600 participants han provat de caminar de manera coordinada per les voreres de diversos carrers de la ciutat. “La Policia, en cooperació amb altres agències de seguretat, continua vetllant per l’ordre públic a la ciutat”, ha indicat. A Sant Petersburg, on s’han produït 467 detencions, la Policia hauria fet servir gas lacrimogen i pistoles tàser contra els manifestants. Gran part del centre de la ciutat estava barrada.

En resposta a les detencions, el secretari d’Estat nord-americà, Anthony Blinken, ha condemnat la duresa de la intervenció policial. “Els Estats Units condemnen l’ús persistent de tàctiques dures contra manifestants pacífics i periodistes de les autoritats russes per segona setmana consecutiva”, ha apuntat Blinken a Twitter. “Insistim a demanar a Rússia l’alliberament dels detinguts per exercir els seus Drets Humans, inclòs Aleksei Navalni”, ha afegit el nou cap de la Diplomàcia nord-americana.

El Ministeri d’Afers Exteriors rus ha emplaçat Washington a cessar en la seva “basta ingerència en els assumptes interns de Rússia” i ha criticat la “promoció de desinformació i les crides a accions no autoritzades de les plataformes digitals que controla Washington”. “No hi ha dubtes que les accions destinades a encoratjar les protestes són part de l’estratègia de contenció contra Rússia”, ha subratllat el Ministeri d’Afers Exteriors rus.

Navalni, de 44 anys, va ser detingut el 17 de gener en tornar a casa des d’Alemanya, on es va recuperar d’un enverinament per un agent nerviós gairebé fatal que ell i Occident van atribuir al servei secret de Putin. Dijous passat un tribunal va confirmar la seva presó preventiva de 30 dies i va rebutjar així el recurs dels advocats de Navalni, que demanaven la seva llibertat. El seu empresonament va provocar crides de la comunitat internacional per al seu alliberament immediat, inclosa una apel·lació aquesta setmana en una trucada telefònica del president dels Estats Units, Joe Biden.

El cap de setmana passat, manifestacions a nivell nacional van demanar l’alliberament del polític rus i, segons les estimacions d’OVD, unes 3.700 persones van ser detingudes dissabte a diferents punts de Rússia, entre aquestes més de 1.400 a Moscou i més de 550 a Sant Petersburg. Més de 40 policies van resultar ferits en aquestes protestes, que mancaven de permís oficial. Putin ha rebutjat qualsevol responsabilitat de les autoritats russes en el suposat enverinament que va patir Navalni i ha apel·lat al “marc de la llei” per a la convocatòria de qualsevol mobilització a favor de l’opositor al país euroasiàtic.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut