Edició 1885

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de setembre del 2023
Edició 1885

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de setembre del 2023

Més de 100 figures internacionals constaten “la victòria irrefutable independentista” el 14-F i denuncien la repressió

|

- Publicitat -

Més d’un centenar de personalitats i organitzacions internacionals han donat suport a un manifest impulsat per l’ANC que constata “la victòria irrefutable” de l’independentisme el 14-F, que asseguren que “ratifica la voluntat del poble català d’esdevenir un estat independent”. Les diverses personalitats reclamen que es resolgui el conflicte polític sobre la base del respecte als drets fonamentals, l’alliberament “immediat” dels presos i la fi de la “repressió” i dels processos judicials contra tots els activistes i representants polítics i socials.

Publicitat

“Les autoritats de l’Estat han de demanar perdó de forma pública a les víctimes de la repressió arbitrària, incloent-hi els exiliats. Totes aquestes víctimes han de ser indemnitzades”, apunten. També exigeixen el respecte i reconeixement al dret a l’autodeterminació, exercit l’1-O.

Davant aquesta situació, els signants asseguren que observen “amb preocupació l’arbitrarietat de les actuacions de les autoritats espanyoles” i expressen el seu suport “a l’aspiració de llibertat” dels catalans. “Una reivindicació davant la qual la comunitat internacional no pot continuar impassible i mirant cap a una altra banda”, afegeixen.

El text també denuncia “la duresa de la repressió” viscuda l’1 d’octubre d 2017, així com el posterior empresonament i exili dels líders independentistes catalans.

A banda, se subratlla que el judici al Suprem pels acusats del procés “va estar farcit de greus irregularitats democràtiques”. També apunta que diverses organitzacions, com Amnistia Internacional, han denunciat la situació i han alertat sobre les característiques del procés judicial. Afegeix que la Comissionada de Drets Humans del Consell d’Europa, estats membres de Nacions Unides en el marc de l’Examen Periòdic Universal i organitzacions com Amnistia Internacional, l’Organització Mundial contra la Tortura o l’Organització Mundial de Juristes, entre altres, han condemnat la “violació de drets fonamentals”.

Et pot interessar  Els CDR i entitats independentistes convoquen una "jornada antirepressiva" el Primer d’Octubre a Barcelona

“La criminalització de la voluntat política del poble de Catalunya per part de l’Estat espanyol, que no s’atura, ha provocat la persecució judicial de prop de 3.300 persones; una operació repressiva contra tot un poble que implica una violació de drets fonamentals com ara el dret a la llibertat d’expressió, la llibertat d’associació i la llibertat de reunió i de representació política”, expressa el text.

Al manifest impulsat per l’ANC hi donen suport 116 personalitats de més de 20 països. Hi ha figures reconegudes com el Premi Nobel de la Pau, Adolfo Pérez Esquível (Argentina), l’expresident d’Honduras, Manuel Zelaya, la presidenta del Sinn Féin, Mary Lou McDonald (Irlanda), l’exdirigent del Bloco d’Esquerda i historiador, Fernando Rosas (Portugal), el diputat del Parlament del Regne Unit i president del grup de suport parlamentari a Catalunya Hywel Williams (Gal·les), o l’exvicepresident del Parlament europeu, José Pacheco-Pereira (Portugal); a més de representants de la societat civil com les “Madres de la Plaza de Mayo”, la Xarxa Europea per la Igualtat de les Llengües (ELEN), el Consell Nacional del poble Székler i diverses associacions en suport del poble Rifeny, així com diversos membres del Parlament Europeu i dels Parlaments d’Escòcia i del Regne Unit, entre altres.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió