Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Mauri celebra l’anunci de Justícia: “Els polítics presos pateixen un doble confinament”

|

- Publicitat -

El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha celebrat l’anunci del departament de Justícia de convocar les juntes de tractament de les presons per analitzar els casos de 100.2 que poden passar el confinament a casa. En declaracions a Catalunya Ràdio, Mauri ha considerat que els independentistes presos pateixen un “doble confinament” i ha recordat que ja han presentat al Tribunal Constitucional (TC) un escrit perquè l’Estat “es mogui”. Mauri també ha citat el pronunciament de les Nacions Unides favorable que els presos passin el confinament a casa si el seu règim els hi permet. I ha afegit que la mesura serà positiva per als reclusos a qui beneficiï però també per a les presons, que tindran més espai.

El vicepresident de l’entitat ha valorat positivament la posició que està prenent el departament de Justícia encapçalat per Ester Capella i ha afegit que li agradaria que aviat es tradueixi en decisions. Perquè es tracta, segons ha remarcat, d’una qüestió que no només afecta els polítics presos sinó també a la situació general de les presons, que han de complir amb les indicacions de les autoritats sanitàries per evitar la propagació de la covid-19.

Publicitat

Tot i aplaudir la mesura, Mauri creu que no és suficient. “Ens agradaria que estiguessin en llibertat, i això depèn de l’estat espanyol”, ha conclòs.

D’altra banda, el vicepresident ha explicat el projecte ‘Esprint Solidari’ impulsat per Òmnium per recaptar recursos per combatre el coronavirus. L’entitat posarà un euro per a cada euro que reculli i els destinarà a quatre projectes concrets: ‘Resposta coronavirus!”, dels equips d’investigació i assistència de l’Hospital Clínic de Barcelona; l’assaig clínic #JoEmCorono, dels doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet; la campanya de donacions per a material sanitari, del Col·legi de Metges de Barcelona i la Fundació Àngel Soler Daniel; i la recaptació i distribució de menjar que gestiona el Banc d’Aliments.

Et pot interessar  Jutgen el professor d'un centre d'extraescolars de Malgrat de Mar per agredir sexualment a tres alumnes menors d'edat

“Ja hem vist com actua l’Estat amb aquestes formes militars, llenguatge bèl·lic i militar amb el què no ens sentim reconeguts. Davant d’això, societat civil empoderada i solidària que sempre respon”, ha remarcat.

(Actualització)

Diverses organitzacions de drets humans han exigit per carta al Departament de Justícia que enviï a casa els presos que estan classificats en tercer grau i en 100.2. A la missiva recorden que l’Organització Mundial de la Salut ha alertat sobre les dificultats per passar el confinament a les presos complint les mesures de seguretat sanitàries. Per això, insten a reduir amb urgència la població penitenciària i afegeixen que l’estada a la presó en les actuals circumstàncies “pot constituir clarament un tracte o pena cruel, inhumana o degradant”.

Entre els signants hi ha l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona, Irídia, l’Institut dels Drets Humans de Catalunya, la Comissió de Defensa de l’ICAB, Justícia i Pau, Familiars de Presos de Catalunya, SIRECOVI i l’Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans.

Els signants asseguren que hi ha diversos articles legals que permetrien que aquestes persones passessin el confinament a casa. Han recordat que la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima “té la competència per a l’aprovació de les propostes de progressió a tercer grau” que li eleven les juntes de tractament dels centres penitenciaris. Per això, han considerat que “és perfectament viable la progressió a tercer grau en els quatre supòsits assenyalats”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut