Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

Justícia valora el confinament dels presos polítics a casa pel #Covid_19

Les presons analitzen si els interns amb el 100.2 poden passar el confinament a casa seva com ja es troben la majoria dels presos de tercer grau

Redacció
Redacció 31/03/2020
Presos i preses polítics asseguts al Suprem

Són molts els que es pregunten el perquè no surten els presos polítics de les presons en aplicació de les mesures pel Covid_19. Però no tenen el tercer grau.

La parella de Jordi Turull, Branca Bragulat, expressava el seu malestar davant d’aquesta situació en una piulada:

“Em pensava que era un treball  @govern però, ja que doneu les dades d’@esquerra_ERC  us heu deixat @justiciacat seguint les recomanacions de l’ONU esponja les presons enviant a centenars de presos a fer confinament domiciliari. Els polítics quan?” Però també altres entitats i familiars mostren preocupació per aquesta situació injusta de confinament a les presons i no a casa com ja tenen milers de presos.

La consellera obre la porta a nous tercers graus confinats a casa, però també aquells presos que tenen concedit el 100.2

Les presons estan analitzant si els interns classificats en 100.2 poden passar el confinament a casa seva, segons ha informat la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima. Els requisits per accedir-hi són tenir un baix risc de reincidència i disposar d’un domicili. La consellera de Justícia, Ester Capella, ha apuntat que cal “que hi hagi menys gent” a les presons en l’actual context i per això ha demanat a les direccions dels centres penitenciaris que “analitzin bé el que permet la llei”. Ha obert la porta a més tercers graus, el 69% dels quals es troben en confinament a casa seva, però també si poden estar en la mateixa situació els 100.2, classificació en què es troben els independentistes presos. Recordem que la mateixa ONU va demanar en l’àmbit internacional la sortida dels presos polítics per la situació del Covid_19 i demanava el seu confinament a casa.

L’objectiu de Justícia és reduir al mínim la població penitenciària reclusa a les presons catalanes i per això ja va començar a aplicar l’article 86.4 en els tercers graus, que ja dormien a casa de dilluns a divendres i que passen a fer-ho tots els dies. Ara, els centres penitenciaris estudien, “un per un”, l’evolució i el pronòstic dels segons graus amb 100.2, que surten a treballar, fer voluntariat, formació, tractament o tenir cursa de persones grans, sortides que han quedat suspeses des de l’inici de l’emergència sanitària.

 

Abans de l’emergència sanitària, hi havia 157 segons graus amb 100.2 i amb l’arribada de la pandèmia, la Generalitat n’ha progressat 57 al tercer grau. Per tant, ara queden 101 presos dins del 100.2, segons ha informat Justícia.

 

Per analitzar aquestes situacions se celebraran juntes de tractament extraordinàries que faran una lectura “no restrictiva” del reglament penitenciari. En cas que s’aprovi que puguin passar el confinament a casa, la mesura quedarà “automàticament revertida” un cop s’acabi l’emergència sanitària. La revisió de cada situació començarà aquest mateix dimarts i se succeiran al llarg d’aquesta setmana.

 

Les propostes de les juntes de tractament seran “d’aplicació immediata” ja que es tracta d’un procediment sense intervenció de la Secretaria de Mesures Pena perquè la decisió de la junta va directa fins a la taula del jutjat de vigilància penitenciària, que n’informa la Fiscalia perquè es posicioni. Després, el jutjat de vigilància decideix si ratifica o tomba la proposta que ha fet la presó. En cas de recurs, l’última instància és l’audiència de la demarcació però el recurs no suspèn l’aplicació.

 

En declaracions a Catalunya Ràdio, Capella ha explicat que la decisió d’analitzar els 100.2 es pren en un context d'”emergència sense precedents” i tenint en compte l’enduriment de les mesures de confinament per part del govern espanyol i les recomanacions de les Nacions Unides. Ha afegit que el dret s’ha d’aplicar “conforme a la realitat social” i amb l’objectiu de “preservar la salut i la vida” d’interns i treballadors penitenciaris. “Hi ha moltes coses que ens obliguen a prendre passos i recórrer camins que fins ara no havíem recorregut”, ha reflexionat.

 

En ser preguntada pel cas concret dels polítics independentistes presos, Capella ha dit que la seva situació l’hauran d’analitzar les juntes de tractament com la resta de casos. Ha recordat que “des del mateix dia de la sentència” aposta per una amnistia però més enllà d’això ha valorat que en la situació d’emergència s’han de “recórrer camins que fins ara semblava que no es podien recórrer”.

 

1.714 reclusos en semillibertat passen el confinament a casa

 

Pel que fa als tercers graus, a l’inici de la pandèmia hi havia 325 que dormien a casa cada dia, el 19% dels 1.700 presos en aquesta classificació. Des del 13 de març, a Generalitat ha aplicat aquesta mesura a 848 presos més, que equivalen a la meitat dels tercers graus. Per tant, actualment hi ha 1.174 reclusos en semillibertat que passen el confinament a casa seva, que són el 69% del conjunt de tercers graus.

 

9 positius per covid entre reclusos i 20 entre funcionaris

 

Fins aquest dimarts s’havien confirmat nou positius per coronavirus entre interns, dels quals cinc han estat ingressats a l’Hospital Penitenciari de Terrassa i dos més en hospitals de la xarxa públcia. Dos dels nou ja han estat donats d’alta. A més, hi ha 34 casos en estudi. El centre penitenciari de dones de Wad Ras i el mòdul 5 de Brians 1 es mantenen confinats, després de la detecció de casos positius.

 

D’altra banda, hi ha 20 casos confirmats de coronavirus entre els funcionaris. Capella ha afegit que hi ha 239 casos sospitosos.