Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Mastegot d’un historiador anglès expert en Espanya que destrossa el concepte de nació espanyola

|

- Publicitat -

L’historiador anglès Henry Kamen, especialitzat en l’estudi de la història hispànica, publica un nou llibre titulat “La invención de España“, on carrega contra el poder polític espanyol i la seva tendència a manipular el passat, des de la Reconquesta a la derrota catalana de 1714: “Els polítics d’ara no tenen ni idea del que pot ser una nació, o de què seria una nació de nacions”.

Kamen té un doctorat a Oxford i resideix a Barcelona, des d’on ha escrit uns 30 llibres que parlen sobre Espanya. Un article d’El País, explica que el llibre que presenta tracta tots els mites sobre els quals s’ha volgut construir la identitat nacional espanyola, i defensa que “per unir Espanya s’ha hagut d’inventar la nació, procurant, al mateix temps, acceptar mil anys de diversitat i contradicció”. L’autor britànic dona arguments per dubtar dels mites nacionals que Espanya ha volgut posar al cap des de fa segles: des de Sagunt i Numància a Covadonga i Lepant, altres figures com el Cid i conceptes tan difuminats com el que es defineix com a “raça hispànica”.

Publicitat

El mite que l’autor considera més escandalós és el de la Reconquesta, i opina que no es pot considerar un fenomen tot el que ha passat a la península Ibèrica durant vuit segles, i assegura que és un terme implantat anys després (no apareix fins al 1796) pels conservadors “per subratllar la suposada glòria d’Espanya, utilitzant un concepte erroni per servir a una ideologia”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut