Edició 2116

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 11 de maig del 2024
Edició 2116

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 11 de maig del 2024

Mas Guix justifica la seva absència a la reunió del CPPF perquè no s’hi pot debatre ni negociar i l’Estat s”imposa”

La consellera respon a Illa: "Espero que hi posi la mateixa empenta en la definició del model singular de finançament"

|

- Publicitat -

La consellera d’Economia, Natàlia Mas Guix, ha justificat aquest dilluns la seva absència a la reunió del Consell de Fiscal i Financera (CPFF) perquè “no és un ens de negociació, debat o anàlisi” sinó que “tot està decidit i la visió de l’Estat s’imposa perquè hi té majoria de vots”. En declaracions als mitjans, Mas Guix ha deixat clar que la Generalitat apostarà per la via de negociació bilateral d’un finançament singular i ha dit que “lluitarà pels recursos que la ciutadania necessita i mereix”. La consellera també ha respost al primer secretari del PSC, Salvador Illa, que aquest matí li ha retret l’absència a la reunió. “Espero que aquesta mateixa empenta la tingui per acompanyar-nos en la definició model singular de finançament”, ha dit.

La consellera ha detallat que no prendrà part a la trobada amb el govern espanyol i la resta de consellers autonòmics per una raó de “concepte” i una altra de “context”. La primera perquè, ha insistit, el CPFF no és un “òrgan de negociació, debat o anàlisi” i que amb l’Estat amb la majoria de vots “tot està decidit”.

Publicitat

Sobre la segona, s’ha remès al pacte d’investidura que incloïa una negociació bilateral sobre un nou finançament i ha emfatitzat que aquesta serà la “via” per obtenir més recursos per ala ciutadania. En aquest sentit, ha recordat que l’acord estableix que la comissió es formalitzarà el primer trimestre del 2024 amb l’objectiu que Catalunya “assoleixi un fiançament adequat que garanteixi la suficiència financera per als recursos públics” i que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va encarregar fa uns dies a Economia per treballar en aquesta proposta.

Et pot interessar  El Govern rebutja l'OPA del BBVA al Sabadell i alerta que "si es produeix, tindrem la concentració bancària més alta d'Europa"

“Els nostres equips hi estan treballant de forma intensa i presentarem la proposta al llarg del primer trimestre del 2024“, ha confirmat Mas, que, amb tot, ha negat que la Generalitat no estigui present a la trobada ja que estarà representada pel secretari general d’Economia, Josep Maria Vilarrúbia, i la directora general de Pressupostos, Esther Pallarols. “El Govern no deixa la cadira buida, sempre es presenta”, ha comentat.

En la reunió d’avui a Madrid, la primera després d’un any i mig, està previst que el govern espanyol traslladi les bestretes i liquidació per a l’any 2024. És una informació, ha afegit, que “per lleialtat institucional s’hauria d’haver aportat abans” ja que Economia ja té enllestits els treballs més tècnics dels pressupostos elaborats a partir de les estimacions del Departament.

Així mateix, en la trobada també es traslladarà l’objectiu de dèficit per a les comunitats i que Mas Guix ja ha avançat que comparteix perquè exigeix un “ajust més gran” a la Generalitat i ajuntaments que no a l’Estat.

D’altra banda, la consellera ha replicat al primer secretari del PSC, Salvador Illa, qui en una entrevista a Ser Catalunya ha criticat la no presència de Mas Guix a la reunió del CPFF. “Aquesta mateixa empenta que pot tenir abocar-nos en una negociació multilateral que ens dona evidència de 40 anys de dèficit fiscal estructural invariable, espero que la tingui per acompanyar-nos en definició model singular de finançament”, ha reblat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut