Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024
Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024

Illa critica l’absència de Mas Guix al Consell de Política Fiscal i Financera: “És obligació seva anar-hi personalment”

Economia sosté que el Consell no és un òrgan de debat i recorda que ja negocia amb l'Estat un "finançament singular"

|

- Publicitat -

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha criticat l’absència de la consellera d’Economia, Natàlia Mas Guix, al Consell de Política Fiscal i Financera d’avui a Madrid. “És un error. És una obligació seva anar-hi personalment”, ha dit a Ser Catalunya. Segons el departament d’Economia, no és un òrgan de debat i, d’altra banda, Generalitat i Estat ja tenen oberta una negociació per a un “finançament singular”. En canvi, Illa ha defensat que s’ha de ser als organismes multilaterals per defensar els interessos dels catalans. També ha lamentat que la situació actual amb l’educació, la sequera i les energies renovables és fruit de 10 anys de “prioritats equivocades”. I ha afegit que el PSC “gairebé té tendinitis d’estendre la mà al Govern”.

Per part del departament d’Economia, hi assistiran el secretari general, Josep Maria Vilarrúbia, i la directora general de Pressupostos, Esther Pallarols. Illa ha assegurat que si fos responsabilitat seva demanaria a la consellera que hi anés per defensar la posició de Catalunya i ha afegit que “no és bo no seure a les taules”. Preguntat per la possibilitat que Catalunya tingui un “finançament singular”, Illa ha respost que el PSC defensa un sistema de finançament “just” i un “terreny de joc equilibrat”, el mateix per a tothom, segons ha dit.

Publicitat

“Catalunya té competències que s’han de cobrir i no s’han de cobrir a Múrcia, que no té aquestes competències. Si això vol dir singular, hi estic d’acord. S’està massa pendent de l’adjectiu i poc pendent del que s’ha d’estar: d’estar als llocs i fer els números”, ha afirmat.

Demana a Feijóo que es desmarqui d’Abascal

Illa ha qualificat les declaracions del líder de Vox, Santiago Abascal, “d’intolerables i molt greus”. “Tothom, també el PP, s’hauria de desmarcar d’aquestes declaracions. Hi ha línies vermelles. No entenc com, a aquestes hores, Feijóo no se n’ha desmarcat. Si no es desmarca, es retratarà”, ha afegit.

Et pot interessar  Trias no descarta governar amb el PSC si Junts no guanya el 12-M: "Veurem, a la vida tot pot canviar"

En una entrevista al diari Clarín, Abascal ha augurat que hi haurà un moment en què el poble voldrà “penjar dels peus” el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. I ha afegit que Sánchez “no té escrúpols ni principis”.

4 anys perduts

Illa considera que el mandat del president de la Generalitat, Pere Aragonès, són 4 anys perduts. El líder dels socialistes veu un govern “molt dèbil parlamentàriament” i està sorprès perquè, segons diu, Aragonès té una actitud de no voler establir aliances per tirar endavant temes que preocupen els catalans. “Gairebé tenim tendinitis d’estendre la mà al Govern amb tot. Hem intentat fer una bona oposició i hem ajudat. Ningú pot dir que el PSC hi hagi posat entrebancs”, ha conclòs.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut