Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Marta Rovira: “No és el moment d’unes eleccions fonamentades en un fracàs de l’independentisme”

|

- Publicitat -

Marta Rovira ha estat entrevistada dins del programa “El Món a Rac“, amb Jordi Basté, i ha parlat tant de la seva situació personal a l’exili com del moment polític que viu el país:

Per començar, ha dit que s’hi troba bé a Ginebra, tot i que va ser molt dur marxar: “El primer dels objectius que tenia d’estar aquí era estar amb la meva família. El meu exili només té sentit si és polític”.

Publicitat

Rovira explica que el fet que marxés a l’exili no estava estudiat, i va canviar d’opinió al comparèixer per primer cop al Tribunal Constitucional el febrer del 2018, i va veure que la tornaven a citar per qüestionar la seva llibertat. “No vull que decideixin sobre la meva situació personal, i identificava el fet de marxar com una lluita per buscar aliats i poder denunciar aquesta situació d’uns tribunals en contra d’un pensament polític”.

“La situació és dura, és dur assumir que te’n vas davant d’un tribunal que molt probablement et pot decretar presó provisional i com t’organitzaràs a partir de llavors”.

Carrega contra la situació política a Catalunya

Quan ha estat preguntada per si està decebuda amb l’independentisme polític de Catalunya, ha dit que sí que ho està, i inclús amb ella mateixa. Diu que sempre intenta que el que va passar al Parlament dilluns passat no passés, i que sempre s’acaba sortint amb un mínim de consens, però aquest cop no. “L’independentisme no està a l’altura de les expectatives que té”. Ho complementa dient que la seva frustració encara es multiplica veient que s’haguessin posat d’acord a la llarga, ja que Torra va permetre que s’aprovessin els pressupostos abans de proposar una data d’eleccions. “Som on crec que hi havia un punt de consens”.

Et pot interessar  El periodista Jesús Rodríguez i l'empresari Josep Campmajó s'exilien a Suïssa per la investigació del Tsunami Democràtic

La diputada a l’exili creu fermament que “l’independentisme el que necessita és seure i parlar, analitzar les seves posicions i veure si hi ha punts d’acord”.

Quan ha escoltat unes declaracions de Tardà en referència a possibles pactes possibles, ha desautoritzat completament un possible tripartit amb el PSC denunciant que gent com Miquel Iceta la mira als ulls com una delinqüent.

Defensa que la proposta d’ERC és treballar perquè hi torni a haver un “moment resolutiu”. “Ens han dit que no tenim dret a pensar el que és millor pel nostre païs. Hem de sortir del debat independentista entre independentistes”. Rovira també reclama el camí a seguir, que implica guanyar legitimitat interna i suports socials externs.

Finalment, Rovira deixa clar que “les eleccions no són una solució al que li està passant al moviment independentista ara mateix” tot i que diu que si afronten la campanya amb una voluntat d’entesa a posteriori de les eleccions, potser els sortirà bé. Tot i això, remarca que “unes eleccions fonamentades en el suposat debat intern de l’independentisme, no és la millor manera que té de mobilitzar el seu vot”.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut