Diumenge, 24 d'octubre de 2021 - Edició 1186
La República

Marlaska titlla de “campanya de desinformació” l’article de ‘Público’ que situa infiltrats policials provocadors a Barcelona

Al seu torn, Celaá ha culpat l’independentisme de la violència de la ultradreta ahir a Barcelona

Avatar
Agències 18/10/2019
Fernando Grande - Marlaska, ministre d'Interior / Gobierno

El ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha denunciat el que considera una “campanya de desinformació” per atribuir a les policies “accions de provocació de violència” mitjançant “infiltrats” als CDR. Sense mencionar-ho, ho ha dit el mateix dia que el diari ‘Público’ ha publicat que “infiltrats policials van provocar violència al voltant de la Delegació del Gobierno a Barcelona”. El mitjà ha obtingut vídeos, fotografies i testimonis que demostrarien que almenys tres encaputxats aliens als manifestants dels CDR van derrocar la llarga tanca que separava independentistes i mossos a Pau Claris amb València, i després van comentar entre ells: “Ja està, ja hem tirat la tanca i ara es liarà “, ” ara ja podem parlar castellà, ja no hi ha problema, i destapar-nos,  jo em destapo”. Després de la seva intervenció es van produir alguns incidents i els antiavalots van acabar disparant pilotes de goma i de foam als congregats, que només van llançar unes llaunes buides.

Marlaska ha comparegut en roda de premsa a La Moncloa, on també ha defensat el dispositiu dissenyat pels Mossos a la plaça Artós de Barcelona per controlar una manifestació d’ultradreta que va desembocar, després, amb una brutal agressió al centre de Barcelona. Marlaska ha assegurat que “hi va haver una feina efectiva professional i coordinada dels Mossos”. Segons el ministre l’agressió feixista “no quedarà impune” i se saldarà en breu amb la detenció d’un dels ultres que ja ha estat identificat.

Pel que fa als aldarulls arreu del país, el ministre ha insistit que el que té lloc ara són “incidents violents protagonitzats per grups minoritaris però molt organitzats amb uns comandaments i una estratègia evidents” que “no quedaran impunes” perquè l’ordenament recull sancions “penals i econòmiques”. Segons Marlaska s’ha detingut “un nombre important de persones” i altres seran detinguts “de manera immediata” perquè “disposem d’imatges”. Aquest dijous es van produir la detenció de 16 persones de les que 8 han ingressat en presó provisional per delictes de desordres públics, lesions i atemptats als agents de l’autoritat.

El ministre ha descartat per ara l’adopció de mesures extraordinàries perquè “ens trobem davant una qüestió d’ordre públic i actuem d’acord a aquesta realitat”. “Anirem aplicant les actuacions d’acord a l’escenari històric que ens haguem d’enfrontar” i “esperem que no calgui passar a un altre escenari i ens quedem en ordre públic i torni la tranquil·litat plena als carrers de Catalunya”.

A la recerca del Tsunami Democràtic

Marlaska ha insistit que s’està investigant qui hi ha al darrere del Tsunami Democràtic per actes que entén constitutius de delicte. “Nosaltres no perseguim associacions ni idees, sinó actituds, conductes penalment rellevants”, ha dit, i al final “es determinarà quines persones hi estan al darrere i hauran d’assumir la seva responsabilitat”.

“Impacte escàs” de la vaga

El ministre també ha fet recompte de com transcorre la vaga. Al seu entendre el fet que la reducció del consum elèctric sigui només del 7% -xifres facilitades pel mateix ministre- “pot indicar un impacte reduït de la vaga”.

Dues hores abans el mateix Grande-Marlaska havia parlat a RAC1, mentre que la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha estat entrevistada a la Ser Catalunya, on ha culpat l’independentisme de la violència de la ultradreta ahir a Barcelona. La també ministra d’Educació en funcions ha assegurat aquest divendresque “la violència genera més violència”. Segons ella, és “lamentable” que els aldarulls independentistes hagin suposat “la gènesi de violència d’ultradreta” i ha apuntat (volent fer una comparació) que a Euskadi es van viure situacions semblants amb la violència de carrer. Finalment, ha evitat valorar les paraules de Torra sobre infiltrats en els aldarulls al carrer, i ha assegurat que no sap a què es refereix i ha defensat la coordinació policial a Barcelona, davant les crítiques que la Policia no va actuar contra els grups nazis.