Dilluns, 27 de juny de 2022 - Edició 1432
La República

Marlaska passa d’investigar les tortures mortals a Intxaurrondo i passa la pilota a la justícia

El ministre espanyol s’escuda en la separació de poders per no investigar la mort de Mikel Zabalza després que es destapés l’escàndol

Agències 10/03/2021
Pla mitjà del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en la comissió d'Interior del Congrés, el 19 de febrer del 2021 (horitzontal)

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha fet referència a la separació de poders per justificar que el seu Ministeri no obri cap investigació sobre l’assassinat de Mikel Zabalza el 1985 al quarter d’Intxaurrondo, segons es desprèn d’unes gravacions publicades recentment entre l’excoronel del CESID Juan alberto Perte i el capità de la Guàrdia Civil Pedro Gómez Nieto. Marlaska ha recordat que la justícia va arxivar el cas el 2010 i que en tot cas hauria de ser un magistrat o la fiscalia qui valori les gravacions i determini si cal reobrir la causa.

Marlaska ha fet aquestes manifestacions al Senat en resposta a una pregunta del senador del PNB Imanol Landa Jáuregui, que li ha recordat que “està en mans del seu govern” tancar la ferida que generen les “vulneracions de drets al quarter d’Intxaurrondo”. “No faci com la Fiscal General de l’Estat i agafi el bou per les banyes, activi la Fiscalia i procedeixi a la investigació sobre els expedients perquè s’investigui sobre les responsabilitats, perquè la depuració de les víctimes és una obligació de l’estat democràtic”, ha dit.

El senador li ha recordat que el TEDH ha condemnat Espanya en 11 ocasions per no investigar tortures, i aquesta és “una qüestió de justícia i humanitat”.

Marlaska ha donat la raó a Landa en els seus plantejaments sobre la necessitat de depurar els fets, però “hi ha separació de poders”, i per tant no li pertoca a ell impulsar ara una investigació.

“Si la justícia ho determina”, ha dit, s’impulsarà una investigació, ha dit. En aquest marc, Marlaska ha admès que l’Estat espanyol “ha estat condemnat en alguna ocasió per no investigar” tortures, però “han estat molts més els casos on no ha estat condemnat”.