Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

#MarcaEspanya: Diners del cas dels ERO van servir per finançar un partit ultradretà

|

- Publicitat -

18.001 euros. Aquesta és la xifra que un empresari sevillà va donar a ‘Alternativa Española’ -una formació política fundada pel gendre de Blas Piñar (fundador de Fuerza Nueva) el 2003- amb els diners procedents d’una de les subvencions que li havia concedit la Junta d’Andalusia mitjançant el procediment amb el qual va buscar el descontrol i la falta de fiscalització.

Segons ha avançat ‘El Independiente’, aquesta ajuda a un partit ultradretà va ser detectada durant la fase d’instrucció del cas dels ERO quan s’intentava esbrinar què havien fet José Enrique Rosendo i José María Sayago -exregidors socialistes a l’ajuntament de El Pedroso (Sevilla)- amb les quantioses ajudes que l’Administració autonòmica havia atorgat al seu grup empresarial. La investigació diu que el 15 de setembre de 2004, setmanes abans de la seva presentació a Madrid, ‘Alternativa Española’ va rebre una transferència en un compte corrent obert a Bankia des d’un altre del BBVA de la qual era titular l’empresa ‘Marco de Estudios y Proyección Siglo XXI SL’ i en la qual figurava com a representant José Enrique Rosendo Ríos.

Publicitat

L’aportació procedia d’una de les subvencions rebudes per aquesta empresa (que integrava l’entramat empresarial de Rosendo, mort al gener de 2016, i Sayago) de la Junta d’Andalusia. Amb aquestes ajudes també van fer altres coses, com comprar antiguitats a França per a la seva posterior venda. De fet, segons les investigacions aportades als jutjats que han permès la condemna a 21 ex alts càrrecs de la Junta,  moltes de les empreses que integraven l’entramat “no tenien activitat i treballadors”, constituint el seu veritable objecte “la percepció d’ajudes” de la Junta d’Andalusia “en connivència” amb responsables públics.

Afiliat a l’extrema dreta

En la seva declaració davant la Guàrdia Civil, el vicesecretari nacional de Comunicació de ‘Alternativa Española’ va precisar que José Enrique Rosendo s’havia afiliat al partit “entre 2003 i 2004” i que va entrar fent “una aportació inusual” de 100 euros mensuals. Va precisar que la transferència de 18.001 euros va ser una aportació per a la presentació que la formació política va fer al Palau Municipal de Congressos de Madrid el 23 d’octubre de 2004 i que en altres ocasions havia sufragat el cost dels bitllets d’AVE i estades hoteleres amb ocasió de reunions del partit. El líder de la formació d’ultradreta, Rafael López-Diéguez, va acabar fent fora Rosendo perquè -segons ell- “estava intentant infiltrar-se” en el partit per arribar als òrgans de decisió “amb fins espuris”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut