Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Males notícies per Cs: Arxiven la denúncia contra Educació pel suposat incompliment del 25% de castellà

|

- Publicitat -

El fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, ha arxivat la denúncia de Cs contra el conseller d’Educació, Josep González Cambray, i altres alts càrrecs del seu departament per suposadament no complir la sentència que obliga a impartir un 25% d’hores en castellà a les aules.

Bañeres sosté que la sentència encara està en fase d’execució i que no hi ha cap indici que faci sospitar que el departament hagi instat a incomplir-la. Això no obstant, recorda que qualsevol ciutadà afectat pot demanar-ne el compliment a la direcció del centre educatiu dels seus fills. Cs acusava Cambray de prevaricació i de tenir un “pla criminal” per desobeir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Publicitat

Una denúncia que feia aigües

El fiscal diu que la denúncia de Cs té “un contingut de naturalesa més política que jurídica” i que no concreta quines actuacions del conseller o altres alts càrrecs suposarien un delicte de prevaricació. “Els denunciants mostren el seu desacord amb les línies directrius que han traçat la política lingüística en l’àmbit educatiu en els últims anys”, diu l’escrit, que afegeix que “una cosa és que es discrepi i l’altra que se sostingui que aquest apartament de la legalitat constitueix un pla criminal”.

De fet, el ministeri públic recorda que hi ha diverses sentències sobre la qüestió, i per tant la justícia ja ha parlat del tema i les autoritats educatives han complert les sentències que obligaven a atendre en castellà alumnes concrets. A més, afegeix que el dret penal és l’última opció de la justícia davant del “desbordament groller de la legalitat, situació que no s’adverteix en els fets referits”.

La fiscalia diu que la sentència del desembre del 2020 del TSJC està en procés d’execució, i per això “resulta prematur sobre si, a data d’avui, i sense que consti deducció de testimoni per part de l’autoritat judicial, ha existit incompliment o desatenció al mandat del tribunal per part de l’actual conseller o altres autoritats del departament afectat”.

Et pot interessar  Jesús María Barrientos, president del TSJC, té la barra de dir que la llei d’amnistia no és un element de “pacificació” sinó de “discòrdia”

Per acabar, la fiscalia recorda que aquesta última sentència no només afecta alumnes concrets, sinó a tot el sistema educatiu. Per això, assegura que “qualsevol ciutadà amb interès legítim, o associació que actuï en el seu nom, pot sol·licitar la seva execució immediata a l’administració sense necessitat d’acudir a un nou procés judicial en el qual s’estenguin els efectes de la resolució al seu cas particular”. Al ministeri públic no li consta que el departament hagi enviat cap instrucció genèrica als centres educatius, però considera que correspon a cada centre i al seu director dissenyar el pla lingüístic que faci complir la sentència.

Per això, la fiscalia adverteix que “els termes de la sentència del TSJC són prou clars i explícits; el seu mandat és perfectament comprensible pels seus destinataris, que queden obligats al seu compliment”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut