Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

L’SNP d’Sturgeon guanya els primers escons a Escòcia i augura una victòria àmplia de l’independentisme

El recompte avança lentament i no hi haurà un resultat definitiu fins dissabte

Avatar
Agències 07/05/2021
Scotland's First Minister Nicola Sturgeon and candidate Roza Salih meet voters at Annette Street School polling station as Scotland's parliamentary election voting has begun, in Glasgow, Britain, May 6, 2021 . Jeff J Mitchell/Pool via REUTERS

El Partit Nacional Escocès (SNP) liderat per Nicola Sturgeon s’està fent amb els primers escons en el recompte que ha començat aquest divendres de les eleccions al parlament escocès celebrades aquest dijous. Dels 129 escons que té el parlament de Holyrood, el partit d’Sturgeon ja ha guanyat vuit dels nou assignats. El restant és per als liberals. En unes eleccions marcades per la covid-19 i el Brexit en què Sturgeon aspira a la majoria absoluta, situada en els 65 escons, el recompte ha començat a primera hora d’aquest divendres, avança lentament i no hi haurà un resultat definitiu fins dissabte.

En aquests nou districtes, la participació ha estat d’entre el 66% i el 78%, més alta de l’esperat. Aquest dijous més de quatre milions de persones estaven cridades a les urnes per escollir els membres del parlament de Holyrood, uns comicis en què Sturgeon no només es juga el control de la cambra, sinó també una majoria que li permeti defensar a Londres un nou referèndum d’independència.

Les enquestes d’abans de les eleccions apuntaven a una majoria absoluta d’Sturgeon, si bé algunes pronosticaven una victòria menys massiva. Al parlament de Holyrood la majoria absoluta es troba en els 65 escons, dos més dels que ha tingut Sturgeon en la darrera legislatura.

Les enquestes també apuntaven que els conservadors continuarien ocSNupant el segon lloc, seguits dels laboristes i els ecologistes, que guanyarien terreny a Escòcia. Els liberals quedarien relegats a l’última plaça, segons les enquestes d’abans de les eleccions.

Sistema electoral mix

Escòcia té un sistema electoral mix en què els ciutadans tenen dos vots: un per decidir el representant únic de la circumscripció i un altre per al partit polític. Així s’intenta compensar l’elecció d’un sol representant polític per cada circumscripció.

El parlament escocès, conegut com a Holyrood, té 129 escons: 73 en joc a les circumscripcions i 56 als partits. Per assolir la majoria cal obtenir-ne 65. A l’hora de repartir els escons en la votació pels partits es té en compte els diputats que s’han guanyat a les circumscripcions amb l’objectiu de donar un resultat més proporcional.