Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

L’objectiu principal dels comuns segueix sent destruir l’independentisme

|

- Publicitat -

Amb un to contundent, però constructiu. Amb aquesta actitud encaren els comuns el Debat de Política General al Parlament que a partir de dimarts donarà el tret d’inici al curs polític. En Comú Podem vol evidenciar davant el ple que, tot i que ERC i Junts porten poc més de 100 dies governant, el Govern és un executiu “dividit, trencat i amb molt mal ambient entre socis”. La líder d’ECP, Jéssica Albiach, defensarà que cal “protegir” el diàleg de Catalunya amb l’Estat espanyol i assenyalarà Junts com a màxim adversari d’aquest diàleg, segons han explicat a l’ACN fonts dels comuns. A banda de la taula de diàleg, els comuns volen que l’ampliació de l’aeroport del Prat sigui l’altre gran tema del debat.

Així, En Comú Podem entrarà a l’hemicicle amb tres carpetes: la de l’aposta pel diàleg, la de la lluita contra l’emergència climàtica -“i en deixar enrere els projectes de fa 30 anys-, i la de la reducció de les desigualtats. Aquests tres blocs centraran el discurs d’Albiach i es veuran reflectits en les quinze propostes de resolució que els grups poden presentar, i que es portaran a votació dijous.

Publicitat

Durant el debat, Albiach es dirigirà a Aragonès i li reclamarà la protecció del diàleg. Apuntarà que el màxim adversari és Junts – de qui els comuns creuen que ni els republicans els volen al Govern i que van fer aquest executiu perquè no tenien alternativa. Tot plegat, dues setmanes després del xoc entre socis per la taula de diàleg, on només hi van anar dos consellers d’ERC, i cap membre del Govern de Junts.

Fa uns dies, Albiach instava Aragonès a reflexionar quan podrà aguantar aquest Govern i, en una entrevista a Ràdio 4 i La 2, li enviava un missatge: “Quan assumeixi que amb Junts no va enlloc, nosaltres hi serem i ens hi trobarà”. Al DPG, més que oferiments, exigiran responsabilitats a ERC.

Et pot interessar  Aragonès titlla la proposta de finançament d'Illa de "cafè descafeïnat i aigualit per a tothom"

L’altre gran tema que En Comú Podem vol situar damunt la taula -com és probable que facin també altres grups parlamentaris- és l’ampliació del Prat. El govern espanyol va suspendre la inversió prevista a l’aeroport en considerar que no tenia el suport de la Generalitat i per “una pèrdua de confiança manifesta”.

Els comuns, contraris a l’ampliació d’aquesta infraestructura, preveuen presentar una proposta de resolució perquè “tothom fixi una posició clara” al respecte. “Tothom haurà de passar la prova del cotó”, assenyalen fonts del grup parlamentari, que recorden que Aragonès és diputat i que, per tant, també haurà de deixar clar el sentit del seu vot a les propostes que es presentin sobre aquesta qüestió.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut