Dilluns, 18 d'octubre de 2021 - Edició 1180
La República

Llum verda als pressupostos de Colau amb el suport de BComú, PSC, ERC i JxCat

Els independentistes celebren l’acord tot i que JxCat reconeix que no és el que ells haguéssin fet

Avatar
Agències 31/01/2020
Pla general d'un anterior ple de l'Ajuntament de Barcelona.
El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha donat aquest divendres llum verda al pressupost per al 2020, després de mesos de negociacions i un acord previ entre el govern municipal i ERC i JxCat. Així, com era previsible, els comptes s’han aprovat al plenari ja de forma definitiva amb els vots favorables de BComú, PSC, ERC i JxCat i el vot contrari de Cs, PP i Barcelona pel Canvi. “Tant de bo això que ha començat a la ciutat s’estengui a Catalunya i Espanya i tinguem pressupostos arreu”, ha afirmat el regidor de Pressupostos del govern municipal, Jordi Martí. El regidor dels comuns ha celebrat que els comptes aprovats són “un pressupost d’esquerres” i ha destacat que per primer cop se superaran els 3.000 milions d’euros.
Martí ha posat èmfasi també en el “rècord històric” que suposa que 33 dels 41 regidors donin suport al nou pressupost i ha insistit que “són moments d’enviar missatges d’acord”. En aquest sentit, ha agraït el suport dels republicans i en especial de JxCat i la presidenta del grup municipal, Elsa Artadi, per sumar-se a l’acord malgrat el fet que els vots dels seus cinc regidors “no eren necessaris”.

En una línia molt similar s’ha expressat posteriorment l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha agraït el suport dels grups que ho han fet possible. “No només es fa possible un pressupost”, ha expressat dient que cal “treballar” perquè l’acord sigui la “definició” d’una nova etapa de “desbloqueig”. “Necessitem també pressupostos a Catalunya i a l’Estat”, ha conclòs.

A més, ha aprofitat per reivindicar “mirada llarga” per sortir de l’excepcionalitat i d’uns anys “molt difícils”. “Només amb l’esforç i el diàleg podrem començar una nova etapa”, ha insistit.

Per altra banda, el primer tinent d’alcaldia Jaume Collboni també s’ha sumat als agraïments a ERC i JxCat i ha carregat contra Cs i el PP. Segons el socialista, malgrat els “temps d’acord” que s’estan vivint a Barcelona però també a l’Estat, tant populars com la formació taronja continuen “bloquejats” i “cavant la trinxera de l’enfrontament”.

Suport ERC i JxCat

El líder del grup d’ERC, Ernest Maragall, s’ha mostrat satisfet pel fet que “després de quatre anys de paràlisi pressupostària” s’emprengui un “rumb positiu” a la ciutat i ha explicat que els republicans van optar des d’un inici per “dotar a la ciutat de l’instrument bàsic de governació”. “Vam decidir que Barcelona anava a totes i necessitava aquesta eina bàsica”, ha dit.

Maragall també ha advertit el govern, però, que el seu vot es traduirà a partir d’ara en “exigència, vigilància i pressió contínua”.

Al seu torn, Elsa Artadi ha celebrat també l’acord tot i reconèixer que “és evident” que el pressupost aprovat no és el que JxCat hagués fet si estigués al govern. Amb tot, ha explicat, volien “intentar millorar les polítiques públiques”. “No vol dir fer de crossa del govern, però trobar punts d’acord et dona també més credibilitat a l’hora de criticar allò en el que no estàs d’acord”, ha dit.

Rebuig de Cs, PP i Barcelona pel Canvi

La resta de grups a l’oposició han votat en contra el pressupost de Colau. Des de Ciutadans i Barcelona pel Canvi han coincidit a criticar l’acord amb les forces independentistes. A les portes de l’aprovació dels pressupostos al Parlament, Luz Guilarte (Cs) ha parlat de “canvi de cromos” i “interessos partidistes” i a més ha recordat que rebutgen l’augment d’impostos que suposa.

Manuel Valls, de Barcelona pel Canvi, ha destacat que als comptes els manca “realisme”. A més, també ha apuntat que “Barcelona és dels barcelonins i no pot ser moneda de canvi per a tercers”.

Josep Bou ha justificat la negativa dels populars perquè “en general” els comptes no suposen un benefici per als barcelonins.

Un pressupost de 3.033 milions d’euros

El pressupost per al 2020 aprovat aquest divendres és de 3.033 MEUR, un 14,6% més que l’any anterior. Les inversions augmenten en 164,1 milions fins a assolir els 621,8. D’aquests diners, la partida més gran es destinarà a habitatge (171) i una de les principals inversions l’any vinent serà la vialitat de la plaça de les Glòries.

Pel que fa la despesa corrent, aquesta s’incrementa en 186 milions, fins a arribar als 2.386, i creixen totes les partides. Per àrees, el consistori dedicarà a medi ambient un total de 415 milions d’euros, 356 a serveis socials, 315 a seguretat i mobilitat, 185 a transport públic, 153 a cultura i 147,7 a habitatge, entre altres.

L’aprovació definitiva aquest divendres arriba després de la tramitació en comissió i gràcies a un acord entre BComú, PSC, ERC i JxCat escenificat per les quatre forces el 20 de gener passat.