Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024

Lluc Salellas rep la ciutadania al seu despatx perquè li posi deures

Destaca que la proximitat permet tractar les "idees i neguits" dels veïns però també traslladar-los la feina del govern

|

- Publicitat -

La reproducció en miniatura de les Lletres Toves de Torres Monsó presideix la tauleta que envolta els sofàs de les visites. I al darrere, hi ha la senyera. És part de la decoració del despatx d’alcaldia de Girona, on d’ençà que va accedir al càrrec, Lluc Salellas hi ha començat a rebre els veïns i veïnes de la ciutat que li demanen hora.

Parlen del dia a dia, però també de les seves preocupacions. Per exemple, que es millori la il·luminació i la neteja o que s’aposti per un urbanisme més amable. Salellas s’ho apunta tot en una llibreta, conscient que li posen deures. L’alcalde destaca que aquest tu a tu permet “esquerdar el mur” que sovint es posa entre els polítics i la ciutadania i també dona opció “d’explicar millor” la feina del govern.

Publicitat

Són quarts de sis de la tarda. L’alcalde de Girona obre la porta del despatx i fa passar Maria Gràcia Roca, una veïna de l’Eixample de 76 anys. Un cop a dins, i després d’uns primers minuts parlant de les famílies -la de Salellas és coneguda a la ciutat- ella treu el mòbil i consulta les notes. Hi porta escrites aquelles demandes que li vol fer a l’alcalde.

Roca demana que es millori la il·luminació del seu carrer. No necessàriament posant més fanals, sinó netejant els que ja hi ha (perquè emetin més llum) o tallant branques d’arbres que els tapen. També es queixa de l’increment de la taxa d’escombraries, demana que es millori la neteja i que hi hagi més agents de policia al carrer.

L’alcalde treu una llibreta i s’ho va anotant. Es compromet a parlar amb els regidors i els tècnics de les peticions que li ha fet Roca. Però també aprofita la conversa per explicar-li bé per què s’ha apujat la taxa d’escombraries, i li fa saber que per primer cop l’Ajuntament de Girona permetrà fraccionar-ne el pagament. A més, li diu que també s’està treballant per millorar la seguretat a partir del mapa que ha de concretar els punts foscos que hi ha a la ciutat.

Aquesta és una de les cinc o sis trobades que, de mitjana, cada setmana l’alcalde de Girona fa amb la ciutadania al seu despatx. Ho va començar a posar en pràctica tan bon punt va accedir al càrrec. Són gent corrent que demana hora per veure’l, però també hi ha reunions que s’apunten a l’agenda a petició del mateix Salellas. En aquest cas, perquè vol conèixer personalment, i agrair, “el paper rellevant” que tenen per a la ciutat persones que destaquen en àmbits com l’esportiu, el social o el cultural.

De Girona a Hawai

Avui mateix, sense anar més lluny, abans de rebre Roca l’alcalde de Girona s’ha trobat amb la triatleta Sara Bellapart. Té 28 anys i s’ha convertit en la primera gironina a classificar-se per la Copa del Món d’Ironman, que es va disputar aquest octubre a Hawai. Compagina la passió per l’esport amb la seva feina com a enginyera.

Durant la trobada amb Salellas, on també assisteix el regidor d’Acció Climàtica, parlen de l’afany de superació, de com costa convertir-se en ‘ironwoman’ i de com ella encaixa els entrenaments diaris amb la feina. Però al llarg de la mitja hora de conversa distesa, també hi ha espai per a aquella part més personal.

Bellapart, per exemple, s’interessa pel dia a dia de l’alcalde de Girona i li demana com compagina el càrrec amb la família. Fins i tot, arran d’una anècdota, Salellas li porta la vara d’alcaldia i la triatleta l’aguanta entre les mans.

“És un ‘win-win’ per a tots”

L’alcalde explica que aquestes trobades tu a tu s’emmarquen dins la defensa “que el municipalisme i la política que es fa des de l’Ajuntament ha de ser propera als barris i a la ciutadania”. Salellas, a més, valora aquesta proximitat, perquè a més de poder palpar “les preocupacions, idees i neguits” dels qui el venen a veure, ell mateix els pot “explicar millor” la feina que fa el govern.

“Jo crec que és un ‘win-win’ per a tots”, diu l’alcalde, en referència a l’expressió anglesa on tothom surt guanyant. “És a dir, nosaltres aprenem de la ciutadania i sabem quines reclamacions volen fer-nos; i al mateix temps, ells s’enduen més informació de la que poden tenir durant el seu dia a dia a través dels canals de comunicació més formals”, concreta Salellas.

A més, l’alcalde de Girona subratlla que aquestes reunions també contribueixen a “esquerdar el mur” que sovint es posa entre els polítics i la ciutadania, contribuint al fet que la gent “trobi més facilitats de relació” amb el govern. “Tenim ganes de dialogar, d’escoltar i de parlar; estem convençuts que així prendrem millors decisions de les quals prendríem si només ho féssim entre nosaltres”, subratlla.

I de fet, al costat d’aquestes trobades al despatx, l’Ajuntament de Girona també aprofita altres canals per connectar amb la ciutadania; en aquest cas, sobretot, amb els joves. “Per exemple, a través d’instagram, fem vídeos en directe, que també busquen aquest tu a tu”, explica Salellas, en referència al fet que mitjançant la xarxa social es poden enviar tant preguntes com comentaris a l’instant mentre s’està emetent.

De la il·lusió als deures

Poder parlar amb l’alcalde d’una ciutat que supera els 100.000 habitants no passa cada dia. Però si es demana hora, o bé es rep la trucada des del consistori, la ciutadania té el seu espai al despatx de la plaça del Vi. “Per a mi va ser un honor que em diguessin que em volia rebre; em fa il·lusió com a gironina i estic contenta d’haver-hi pogut parlar de manera distesa”, explica Bellapart.

“El seu voler fer m’ha semblat positiu; tenir l’oportunitat de poder venir al despatx i dir-li què volem també és bo, perquè en certa manera el que fem és ajudar la ciutat”, concreta Roca per la seva banda. “Jo li he posat deures, que s’ha apuntat, i ja m’ha dit que donarà resposta en tot allò que pugui”, hi afegeix la veïna de l’Eixample, en referència a les demandes que li ha fet arribar a l’alcalde.

“Posar-nos deures és el que pertoca a la ciutadania; la gent espera poder venir al despatx i compartir amb mi tot allò que, dia rere dia, pensa que podria ser millor a Girona”, diu Salellas. “Alguns són deures que nosaltres mateixos ja ens hem posat abans”, diu l’alcalde en referència a aspectes com la il·luminació, la neteja, avançar cap a un urbanisme més amable o la seguretat.

“Són elements dels quals tothom en parla, i nosaltres ja som conscients que cal fer un pas endavant”, diu Salellas. Però al costat d’aquests, també hi ha peticions noves. “A partir d’aquí, jo m’ho apunto i en parlo amb els regidors o els tècnics, perquè el que cal és avançar per trobar-hi solució”, conclou l’alcalde de Girona.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut