Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

L’estat d’alarma de la monarquia: Una majoria d’espanyols preferiria viure en una República

Només el 34,6% dels enquestats defensen l’actual monarquia, un fet insòlit tenint en compte els partits a favor de la monarquia que governen Espanya

Àlex Huguet
Àlex Huguet 07/05/2020
Felipe VI i son pare, Juan Carlos

La Casa Real s’ha llevat aquest dijous amb una dada que els ha fet ennuegar-se amb el brioix. Segons ha avançat el diario Público, una enquesta demostra que la gran majoria d’espanyols preferiria instaurar una República espanyola que seguir vivint dins d’una monarquia. Les recents polèmiques de Juan Carlos I i els seus comptes a Suïssa han passat factura en les darreres enquesta, després que en altres sondejos, els ciutadans també hagin suspès la Corona, fins i tot per darrere de la classe política.

Paradoxalment, és curiós veure com la gran majoria d’escons ocupats al Congreso de los diputados, són de polítics que donen suport a la monarquia espanyola, fet que demostra que els seus votants també haurien de compartir aquesta ideologia, i és que si es fila prim en l’enquesta que presenta Público, fins al 51,6% dels preguntats té una clara preferència per la instauració de la República, mentre que el 34,6% defensen l’actual corona. El percentatge restant no sabria a quina opció adherir-se.

A més, un 60% d’espanyols estaria a favor d’un referèndum per decidir si fer fora o no la monarquia espanyola, per tant, la tendència al republicanisme espanyol segueix, lentament, a l’alça, malgrat tots els representants polítics acabin agenollant-se davant del rei.