Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

L’escola concertada sí que vol la modificació de la llei de política lingüística

|

- Publicitat -

Les patronals i associacions de pares de l’escola concertada i el Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres han enviat una carta a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, demanant-li que es tramiti d’urgència la proposició de modificació de la llei de política lingüística. En la missiva, argumenten que això ha de permetre als centres “tenir cobertura jurídica i frenar l’execució de la sentència” del 25%. Els signants sol·liciten al Parlament que actuï per “protegir” l’aplicació dels projectes lingüístics dels centres educatius, mantenir el model d’escola catalana i mantenir “íntegre” el règim lingüístic que determina la Llei d’Educació de Catalunya. I és que creuen que ara mateix estan desprotegits jurídicament.

La carta, que ha avançat l”Ara’ i a la que ha tingut accès l’ACN, la signen l’Agrupació Escolar Catalana (AEC), l’Assocaició Professionals Serveis Educatius de Catalunya (APSEC), la Confederació de Centres Autònoms d’Ensenyament de Catalunya, la Fundació Escola Cristiana, la Federació Catalana de Centres d’Ensenyament, la Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (CCAPAC), la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Escoles Lliures de Catalunya (FAPEL) i el Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències.

Publicitat

Tots ells consideren que si en aquests moments arriba un requeriment d’aplicació de la sentència del 25% de castellà a un centre educatiu, les direccions de les escoles estan “totalment desprotegides jurídicament” per mantenir els projectes lingüístics.

Els representants de l’escola concertada valoren positivament que es vulgui actuar a través d’una modificació en rang de llei. Afegeixen però que caldrà acompanyar-ho del desplegament reglamentari corresponent per part del Govern. Consideren que serà en el marc de la tramitació legislativa on es podran fer les esmenes oportunes, si s’escauen, per millorar el redactat.

Per últim, expressen el seu rebuig a la politització del model d’escola catalana que consideren que estan fent determinats grups i entitats. Demanen que els debats pedagògics es facin en l’àmbit educatiu i des de la “professionalitat” de docents i equips directius.

Els partits van ajornar fa uns dies la votació sobre l’acord per blindar la immersió lingüística. En principi, l’acord polític entre ERC, PSC, Junts i ECP era portar aquesta qüestió al darrer ple però finalment no va ser així. Segons fonts parlamentàries, Junts ha demanat més temps per poder arribar a un acord i es va decidir ajornar-ho fins al ple previst per a la setmana del 9 de maig. Els quatre partits van presentar inicialment un acord per reformar la llei de política lingüística però poques hores després JxCat se’n va desmarcar i va demanar refer el text per ampliar el consens.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut