Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Les vuit empreses de l’Ibex35 que van finançar una campanya de Rajoy contra la independència

El Gobierno volia contrarestar l’acció exterior de la Generalitat

Redacció 22/07/2019
Mariano Rajoy, expresident del Gobierno / Moncloa

El Gobierno de Mariano Rajoy va encomanar una campanya internacional contra la independència després dels fets d’octubre de 2017 -entre novembre i desembre- per a recórrer les principals capitals europees i algunes ciutats americanes per contrarestar l’acció exterior del Govern de la Generalitat. Van ser vuit empreses de l’Ibex35 les que van finançar la gira internacional, segons informa el digital ‘El Confidencial’: Banco Santander, BBVA, Caixabank, Telefónica, Repsol, Iberdrola, El Corte Inglés i Inditex.

La secretària d’Estat dins del Ministeri de Presidència, Carmen Martínez de Castro, va convocar una reunió amb alts directius d’aquestes vuit empreses i els va demanar que financessin una campanya per aturar l’auge comunicatiu de la independència d’arreu. La campanya es va gestar a través del Real Instituto Elcano, el qual presideix amb un càrrec honorífic Felipe VI.

Amb un pressupost de 254.100 euros, segons un document que ha publicat el mateix mitjà, la campanya va viatjar per París, Londres, Bruselas, Berlín, Roma, Nova York i Washington. I va comptar amb les intervencions de Josep Bou, president d’Empresaris de Catalunya i regidor del PP a l’Ajuntament de Barcelona, Joaquím Gay de Montella, aleshores president de Foment del Treball, i de Juan Rosell, president de la CEOE. També algunes personaitats de l’antic Gobierno Rajoy.