Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Les condicions que Vox podria demanar a canvi d’investir Marga Prohens (PP) al Parlament de les Balears

El partit d'extrema dreta de Vox, que a les Balears lidera Jorge Campos, ha deixat ben clares les seves intencions: erradicar la llengua catalana i construir sense límits

|

- Publicitat -

El PP va arrasar en les últimes eleccions tant autonòmiques com municipals de les Illes Balears, però no ha arribat a la majoria absoluta. Accedir al Govern de les Balears serà complicat, tot i que la candidata popular al Parlament, Marga Prohens ja ha avançat que té la intenció de governar amb “estabilitat” i, a ser possible, des de la majoria suficient que ha aconseguit. La clau per investir Prohens presidenta la tenen, d’una banda, les forces progressistes, com ara el PSIB o MÉS; de l’altra, la té l’extrema dreta de Vox, les condicions del qual suposaran un retrocés en els drets democràtics i elements com la llengua i la cultura d’aquesta terra, tal com va alertar el candidat de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia.

El partit d’extrema dreta de Vox, que a les Balears lidera Jorge Campos, ha deixat ben clares les seves intencions durant les darreres setmanes de campanya electoral, i no dubtarà a l’hora d’imposar-les al PP per tal de facilitar així la investidura de Prohens. La formació extremista ha posat els límits en l‘educació, la llengua catalana, la televisió pública IB3 i el creixement econòmic i urbanístic, que han estat els principals pilars de la seva campanya. Tant Vox com el mateix Campos han carregat en nombroses ocasions contra el sistema d’immersió lingüística i la llengua catalana, de manera que no seria estrany que demanés la cartera d’Educació, el tancament d’IB3 o fins i tot la derogació de la llei de normalització lingüística de les Balears.

Publicitat

La qüestió de la llengua i la sanitat també ha estat motiu de debat aquests últims mesos, i malgrat que va aconseguir-se que continués considerant-se un requisit, tot sembla apuntar que tant el PP com Vox tornaran a modificar la normativa perquè es consideri un mèrit. Finalment, Vox també ha estat defensant el creixement urbanístic sense límits a les Balears com a l’única solució als problemes d’accés a l’habitatge, tot i que ara per ara els estrangers posseeixen més del 30% dels habitatges de ses illes. No obstant això, no seria estrany que Vox exigís la seva voluntat de “construir a tot arreu, menys als terrenys protegits pels seus valors mediambientals”.

Et pot interessar  El PP i Vox endureixen el genocidi cultural al País Valencià: el valencià deixa de ser obligatori a l'ensenyament

La irrupció de Vox al Parlament de les Balears ha capgirat la situació, i els diferents partits polítics estan estudiant les seves opcions per tal d’assolir un govern lliure de l’extrema dreta. La cúpula del PP a les Balears es reunia aquesta setmana per estudiar els passos i l’estratègia a seguir; d’una banda, ja ha barallat l’opció de negociar amb el PSIB. De l’altra, formacions com MÉS per Mallorca tampoc descarten facilitar la investidura de Prohens per tal que governi sense Vox.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut