Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Les bases de BComú diuen no al pressupost de Collboni si manté el “bloqueig” a un govern abans de divendres

El govern socialista no té ara com ara prou vots assegurats per aprovar els comptes públics

|

- Publicitat -

Les bases de Barcelona en Comú han decidit votar no als pressupostos del PSC si l’alcalde de la capital catalana, Jaume Collboni, manté el “bloqueig a formar un govern majoritari d’esquerres”, segons ha anunciat el grup a la xarxa social X. “Barcelona no vol un govern que miri a la dreta, necessita un govern capaç d’impulsar polítiques de futur”, ha reblat la formació a la mateixa entrada. D’aquesta manera, el pressupost de Collboni no té ara com ara prou vots per tirar endavant, quan falten tres dies perquè els comptes públics arribin al plenari. El socialista només disposa dels deu vots del seu grup i dels cinc d’ERC, un total de quinze que conformen una majoria feble per aconseguir superar el tràmit.

Els comuns han comunicat el no als pressupostos socialistes després d’haver posat la decisió en mans de la militància. La decisió s’ha pres en un ple ordinari convocat per la Coordinadora de Barcelona en Comú a l’Espai Francesca Bonnemaison. Sense el suport de BComú, Collboni no té garantida l’aprovació del projecte de pressupost del 2024, ja que només té el sí dels cinc regidors d’ERC i dels deu del PSC, una suma feble per aconseguir la majoria simple necessària per tirar endavant els comptes.

Publicitat

La pregunta que els comuns han plantejat a la militància feia: “En cas que el PSC mantingui la seva negativa a acordar un govern progressista ampli abans del Plenari Municipal del 22 de març, dones el teu suport a la decisió de votar en contra dels pressupostos municipals de 2024?”. La votació no ha deixat lloc al dubte: 165 vots a favor de votar no als pressupostos, 5 en contra i 5 en blanc.

En un comunicat Barcelona en Comú ha assegurat que el plenari ha descartat majoritàriament “un xec en blanc” als pressupostos de Collboni, “després de nou mesos de plantejar-li propostes programàtiques que no han rebut resposta” i del “rumb cap a la dreta” del govern del PSC, “que en aquest temps ha desfet projectes emblemàtics del mandat d’Ada Colau, molt apreciats per la ciutadania”.

“Lamentablement en aquests mesos el govern Collboni no ha mostrat voluntat de construir un govern estable, ampli i fort que doni resposta a les urgències habitacionals i socials de la ciutat i que és l’opció que més suma amb els darrers resultats electorals a la mà”, afegeix el comunicat.

En els darrers dies, Collboni ha fet crides reiterades a la “responsabilitat” de l’oposició per aprovar el pressupost, però els d’Ada Colau feia setmanes que advertien que sense un acord per formar un govern ampli d’esquerres -és a dir, perquè BComú entri a l’equip de govern- no tenia sentit el seu sí als comptes. Aquests últims dies l’alcalde s’ha mostrat disposat a parlar de governabilitat però ha demanat abans als comuns el vot per al pressupost de Barcelona.

Et pot interessar  Albiach qualifica el decret del Govern per combatre la sequera de "presa de pèl" a la ciutadania

D’altra banda, des que els republicans van arribar a un acord pressupostari amb el PSC, el grup presidit per Elisenda Alamany ha dit que manté l’acord i ha garantit el vot favorable al ple.

Ara, qüestió de confiança

Sense els suports suficients garantits per aprovar els comptes, ara el govern de Collboni podria haver d’activar la moció de confiança, un mecanisme que li permetria tirar endavant igualment el projecte de pressupost del 2024.

El probable rebuig dels números del PSC pot provocar divendres la convocatòria d’un ple extraordinari que vincularia la qüestió de confiança als comptes. Així, si en un mes no es presentés cap moció de censura amb candidat alternatiu a l’alcaldia, s’entendria atorgada la confiança i els comptes aprovats.

Colau lamenta que Collboni no els ha trucat

En una entrevista a la cadena SER, l’exalcaldessa de Barcelona i líder de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha recordat que han passat “deu mesos” des que el seu partit va votar “gratis” la investidura de Jaume Collboni, “que avui és alcalde gràcies als comuns”. També van votar “a canvi de res” l’inici de la tramitació dels pressupostos, en una mostra de la “generositat” del partit.

Però el van votar, ha dit Colau, perquè hi hagués “un govern d’esquerres que mantingués les polítiques transformadores” que els comuns han dut a terme en les dues legislatures que ha estat al capdavant del consistori.

“El problema és que el PSC no vol pactar. No vol seure ni negociar res”, ha lamentat Colau, que ha assegurat que des que li van votar a favor de la tramitació dels pressupostos, Collboni ni els ha “trucat”. “Jo he estat alcaldessa i quan he volgut arribar a acords he despenjat el telèfon per trucar el cap del grup amb el qual volia pactar”, ha afirmat.

Colau també ha puntualitzat que els comuns no han “demanat entrar al govern”, sinó “un acord de mandat” perquè, sinó, seria com “votar un xec en blanc”. En aquest sentit ha afirmat que “lamentablement hem vist un Collboni que ha anat cap a la dreta i que ha fet picades d’ullet a Junt per frenar polítiques com les superilles o el 30% d’habitatge protegit”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut