Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

L’empresa Grup Met té capacitat per repartir 1 milió de tests PCR i 200.000 proves serològiques per setmana

|

- Publicitat -

L’empresa Grup Met, un distribuïdor del Masnou, té capacitat per repartir fins a un milió de testos PCR per detectar casos positius de coronavirus i fins a 200.000 proves serològiques per setmana per saber si una persona asimptomàtica ja l’ha passat. Així ho ha explicat en les darreres hores el president de l’empresa, Francesc Maristany, en dues entrevistes a RAC1 i Catalunya Ràdio en què ha lamentat que el Govern no s’hi posés en contacte fins aquest dilluns després d’oferir-se fa uns dies i que el Ministeri de Sanitat encara no hi hagi fet. Es dona la circumstància que l’empresa ja ha distribuït aquestes proves als Estats Units, Mèxic, Equador, Xile, Alemanya o França però no ho ha fet ni a Catalunya ni a Espanya. De fet, aquest dilluns, La República ja va avançar que aquesta empresa catalana tenia l’exclusiva per distribuir aquests tests de fins a 95% de fiabilitat.

Segons ha explicat Maristany, el Grup Met és un ‘partner logístic’ de l’empresa que fabrica tests per detectar el Covid a Singapur i Corea del Sud i té capacitat per fer compres massives de les proves per a governs o grups clínics i farmacèutics entre d’altres. Segons Maristany, hi ha capacitat de producció per fer arribar les proves en un termini d’entre una setmana i deu dies -concretament el temps de preparar l’estoc amb gel sec a -20 graus per enviar-lo en avió cap a Catalunya- tot i que ha avisat que comença a ser “minvada” perquè la demanda és creixent per l’augment de casos en altres països, com als Estats Units.

Publicitat

Maristany ha detallat com fa dies que es va oferir als governs catalans i espanyol però no va obtenir resposta fins ahir, quan un periodista li va preguntar a la consellera de Salut, Alba Vergés, sobre aquesta empresa i a continuació el president de la Generalitat, Quim Torra, el va trucar per demanar-li dades tècniques sobre aquestes proves. Fins aquest matí, però, l’operació de compra encara no s’havia concretat, segons ha dit Maristany en declaracions a RAC1. El president de la distribuïdora també ha lamentat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que la col·laboració públicoprivada no hagi “funcionat” en un cas de crisi com aquest.

Actualment, hi ha tres tipus de test, els ràpids i que amb 15 minuts es pot detectar càrrega viral però amb una fiabilitat d’entre el 20 i 30% i els que estableix l’OMS per saber si s’està infectat: els PCR, amb un 95% de la fiabilitat en què treballen de forma reactiva; i els serològics per tenir una mostra clara de qui ja ha passat el virus i és immune. Es tracta, aquesta darrera, d’una prova important per començar a plantejar el desconfinament de la població.

Segons Maristany, cada prova PCR té un cost ‘entre 25 i 30 dòlars i les serològiques d’entre 7 i 10 dòlars, tot i que són preus que oscil·len en funció del país i del volum de la comanda.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut