Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

L’Audiència Nacional expedienta García Castellón, instructor de la causa del Tsunami, per no admetre la seva recusació

El tribunal demana al magistrat que remeti l'escrit en què rebutja la seva recusació

|

- Publicitat -

Revés pel magistrat que instrueix el cas del Tsunami Democràtic. El jutge Manuel García Castellón, que aquest dimarts, 21 de novembre, ha demanat que sigui el Suprem el que investigui per terrorisme Puigdemont, Rovira i deu persones més, ha estat expedientat per l’Audiència Nacional, en no haver-se acollit a la recusació que demanava que s’apartés del cas per no ser imparcial. Ara, l’Audiència Nacional, després d’haver obert un expedient al magistrat, estudiarà la seva possible recusació.

Les defenses d’alguns dels investigats, com ara Oriol Soler i Oleguer Serra, havien demanat la recusació de García Castellón perquè el jutge s’havia pronunciat públicament en contra de l’amnistia, però el mateix magistrat va rebutjar apartar-se del cas. Així, el president en funcions de la sala penal, Alfonso Guevara, malgrat que va rebutjar fa uns dies la recusació promoguda per Soler i Serra, ha obert un expedient governatiu al magistrat requerint-li l’escrit de la defensa de Serra.

Publicitat

Els dos investigats van demanar apartar el jutge instructor després de les declaracions que va fer en una conferència a Ourense el 5 d’octubre en relació a la llei d’amnistia que en aquell moment el PSOE negociava amb ERC i Junts, i que ara ja està registrada i admesa a tràmit al Congrés. El jutge va declarar que “a la Constitució tampoc està prohibida l’esclavitud i, tot i això, no és possible”. “I no està prohibida expressament”, va afegir. També va preguntar-se si “aquesta amnistia seria la primera de moltes altres després” tenint en compte que “aquests senyors han dit que quan puguin ho tornaran a repetir”.

A ulls dels reclamants, aquestes declaracions guarden relació amb els fets de la causa del Tsunami i constaten la imparcialitat del jutge. No obstant això, el tribunal va considerar que l’escrit de recusació s’havia presentat fora de termini, ja que es va plantejar un mes després de les declaracions de García Castellón que el motiven, i quan ja eren investigats.

Et pot interessar  Unes 300 persones donen suport a Girona a l'activista Josep Campmajó: "Tots som terroristes"

Amb l’obertura de l’expedient governatiu a García Castellón es dona curs a l’escrit presentat per les defenses. No obstant això, el tribunal remarca que “és la sala penal la competent per resoldre els incidents d’abstenció i recusació dels magistrats-jutges centrals d’instrucció de l’Audiència Nacional, i per això es demana al magistrat del Jutjat Central d’Instrucció 6 que remeti còpia de l’escrit presentat”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut