Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

L’afectuosa salutació de Marlaska al guàrdia civil implicat en les tortures a Mikel Zabalza

El ministre d'Interior no es planteja substituir Arturo Espejo, tot i estar implicat en el 'cas Zabalza'

|

- Publicitat -

Les informacions sobre la implicació del cap del Comandament de Suport de la Guàrdia Civil, Arturo Espejo, en el ‘cas Zabalza’ han indignat l’opinió pública. Com detallava el diari Gara aquest dilluns, Espejo és un dels implicats en la mort per tortures de Mikel Zabalza el 1985 a Intxaurrondo.

El responsable del seu ascens dins el cos policial és el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, amb qui ha coincidit aquest dimarts en un acte oficial. Durant la presa de possessió del càrrec de la nova directora general de la Guàrdia Civil, Mercedes González, se’ls ha pogut veure saludant-se afectuosament.

Publicitat

Tot i que un informe oficial del govern basc assegura que existeixen proves que Zabalza va ser detingut i torturat fins a la mort per guàrdies civils com el llavors tinent Arturo Espejo, Marlaska no només posa traves a una investigació, sinó que a més té un tracte cordial amb Espejo. De fet, segons explica el rotatiu basc, Espejo és un dels homes de confiança del ministre espanyol.

Marlaska no es planteja substituir-lo

Les reaccions no s’han fet esperar. La plataforma Mikel Zabalza Gogoan de Aezkoa ha denunciat que demostra que “els torturadors tenen total impunitat” en l’Estat espanyol. Així mateix, PNB, EH Bildu i Unides Podem han demanat explicacions a Marlaska pel polèmic ascens.

Segons ha pogut saber ETB Basque, des del ministeri diuen estar “sorpresos” per les crítiques, ja que el nomenament no s’ha dut a terme aquesta setmana. De moment, Marlaska tanca la porta a substituir-lo.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut