Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

L’advocat de l’estat veu “risc de nul·litat” en el procés del Tribunal de Cuentas si estudia els avals de l’ICF

|

- Publicitat -

L’advocat de l’estat davant el Tribunal de Cuentas, Rafael García Monteys, considera que la realització de l’informe que se li ha encarregat sobre la “suficiència i legalitat” dels avals assegurats per l’Institut Català de Finances per excàrrecs del Govern pot plantejar-li un “conflicte d’interessos” per ser els Serveis Jurídics de l’estat part d’aquest procediment. Adverteix, a més, del “risc de nul·litat” del procediment si es “trenca l’equilibri” entre les parts.

Per això, segons un document, ha elevat una consulta a l’Advocada General, Consuelo Castro, sobre la convivència de realitzar o no aquest encàrrec.

Publicitat

El passat 27 de juliol, la instructora de l’expedient obert al Tribunal de Cuentas contra 34 ex alts càrrecs de la Generalitat de Catalunya per la seva responsabilitat comptable en les despeses de les denominades “ambaixades” catalanes a l’exterior va fer pública una resolució en la qual assenyalava l’existència d’indicis d’il·legalitat en els avals presentats per la major part dels afectats per fiançar els 5,4 milions d’euros que se’ls reclamen, i que han estat assegurats amb diners de l’ICF.

Per això, va demanar l’informe a l’Advocacia de l’Estat per aclarir determinats extrems, si bé el funcionari designat assenyala en el seu escrit que la seva posició com a part en aquest “podria afectar directament a la necessària objectivitat i imparcialitat que ha de regir la funció consultiva”.

Concretament, la qüestió que segons García Monteys planteja dubtes previs a l’emissió de l’informe i que se sotmet a aquesta superioritat “és si és possible exercir la funció consultiva en relació amb qüestions que s’emparen en procediments, en aquest cas no jurisdiccionals, en els quals l’Advocacia de l’estat intervé com a part, havent evacuat tràmits en els quals s’ha promogut l’actuació del Tribunal de Cuentas per investigar l’existència de possibles responsabilitats comptables”.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut