Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La UE torna a demostrar la seva feblesa diplomàtica amb la visita de Michel i Von der Leyen a Turquia

|

- Publicitat -

La Unió Europea dona uns tres mesos a Turquia per demostrar la seva voluntat d’apropament al bloc europeu. “Esperem que aprofiti l’oportunitat”, ha dit el president del Consell Charles Michel aquest dimarts després d’una reunió amb el president turc Recep Tayyip Erdogan a Ankara. També present a la trobada, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha promès una “modernització” de l’acord duaner, més “mobilitat” per als turcs i mantenir el finançament del pacte migratori. Tot això, sota condició que Turquia continuï rebaixant la tensió al Mediterrani oriental, on manté una disputa amb Grècia i Xipre per una reserva de gas.

D’altra banda, Brussel·les també exigeix a Ankara que respecti els drets humans i que reconsideri la seva sortida del Conveni d’Istanbul per combatre la violència contra les dones. “No l’hem convençut, però l’hem urgit a revertir la seva posició”, ha admès Von der Leyen després d’una “discussió intensa” amb Erdogan sobre la retirada.

Publicitat

Els líders europeus van apostar a finals de març per refer ponts amb Ankara arran d’una millora de la situació al Mediterrani. Ara la Comissió Europea preveu presentar propostes per garantir que Turquia continua amb aquesta actitud més “positiva”, però no ha detallat quins avantatges econòmics suposaran ni quan es posaran en marxa.

De fet, Von der Leyen ja ha avisat que aquestes dependran de “les negociacions” Ankara i del seu “compromís per mantenir aquesta dinàmica positiva”. “Les millores de les últimes setmanes s’han de demostrar”, ha reclamat, recordant que la cooperació serà “progressiva, proporcional i reversible”.

Michel ha assegurat que a partir d’ara Brussel·les i Ankara treballaran “activament” per fer els següents passos i que els líders europeus avaluaran el progrés en la pròxima reunió d’alt nivell a finals de juny.

“Volem avançar cap a una millor relació, però estem al principi d’aquest camí, els mesos que vénen demostraran fins on podem arribar junts”, ha reblat Von der Leyen.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut